h

Thuiszorg: Wethouder Florijn biedt geen garantie voor de toekomst

29 november 2012

Thuiszorg: Wethouder Florijn biedt geen garantie voor de toekomst

Op initiatief van de SP-fractie vond vandaag een spoeddebat plaats over de ontslagen bij thuiszorgorganisatie Faveo. Het gaat om 600 werknemers en 3500 klanten die hier de dupe van kunnen gaan worden.

JosineSP-raadslid Josine Strörmann wilde tijdens het spoeddebat snel antwoorden van wethouder Florijn. Waarom is niet tenminste een deel van deze mensen overgenomen door een zorgaanbieder die wel de aanbesteding heeft gewonnen? Wat is er overeind gebleven van de belofte dat klanten hun vaste verzorger zouden houden? Duizenden klanten van Faveo verliezen nu namelijk hun vaste hulp. Sommigen, veelal ouderen, hebben al 21 jaar dezelfde verzorgende. Wat gaat het college hier aan doen?

Maandag 26 november kwamen ongeveer 500 huishoudelijk verzorgenden naar De Doelen in Rottterdam, bijeengeroepen door hun werkgever Faveo. Daar kregen ze te horen dat maar 6% van de Faveo werknemers na april 2013 nog een baan heeft. Dat zijn dan de mensen die in de deelgemeente Feijenoord aan de slag gaan, waar Thuiszorg Rotterdam, met als onderaannemer Faveo de aanbesteding heeft gewonnen.

Wethouder Florijn kwam in zijn beantwoording met niets nieuws en kon geen garanties bieden. Ook kwam hij niet met een oplossing. Strörmann: “Deze stomme aanbesteding heeft alleen maar verliezers, zoals wij al maanden voorspellen. Er komt van de wethouder geen garantie dat zoveel mogelijk klanten hun verzorgenden houden, zoals hij voortdurend aan de raad beloofde, en natuurlijk geen enkele oplossing voor de werknemers van Faveo. De wethouder moet zijn verantwoordelijkheid nemen en dit regelen. Misschien moet hij het mes maar moet op de keel van de aanbieders zetten als ze de huidige werknemers niet willen overnemen.”

Josine Strörmann eist een oplossing: vanochtend op Radio Rijnmond

Wij zijn de thuiszorg Rotterdam De actiegroep WijzijndethuiszorgRotterdam voert al bijna een jaar actie tegen Faveo en de aanbesteding van de gemeente Rotterdam. De SP steunt deze actiegroepen dan ook vanaf het begin met hun verzet tegen deze aanbesteding.

U bent hier