h

Geslaagde manifestatie voor muziek en de kunsten

3 september 2012

Geslaagde manifestatie voor muziek en de kunsten

ROOD en de SP Rotterdam organiseerden zaterdag een zeer geslaagde manifestatie in jazzpodium Bird. De bezoekers genoten van de optredens maar lieten ook weten meer ruimte te willen voor muziek, kunst en cultuur.

Yoshimi
Yoshimi

Yoshimi begon de middag meteen goed. Door hun dansbare muziek zat de stemming er vanaf het begin af aan goed in. Afwisseling en diversiteit stonden deze middag centraal. Zo genoot iedereen later op de middag van de mooie liedjes van Ming's pretty heroes en kon er ook gelachen worden met Malique.

Ming's Pretty Heroes
Ming's Pretty Heroes Malique
Malique Halinka Augustin
Halinka Augustin

Natuurlijk werden er ook serieuze zaken besproken. Zo liet Halinka Augustin van het Havenmuseum weten dat het museum niet kan blijven bestaan als de Gemeente Rotterdam de subsidie halveert, iets wat nu dreigt te gebeuren. Ook DJ Okkie sprak zich uit tegen de harde bezuinigingen. 'Je moet kunnen experimenteren om groot te worden. Het is toch niet zo dat al die mensen op Codarts voor niks aan het studeren zijn? Zodra die mensen hun muziekopleidingen af hebben moeten ze de stad uit, want ze kunnen nog geen gitaartje spelen op straat!'

Verder spraken gastheer Phillip Powell (Bird) en Oscar van der Pluijm (Pop Up, koepel popsector) het publiek toe. Menno Smit interviewde de gasten en praatte de hele middag aan elkaar.

Jasper van Dijk
Jasper van Dijk

SP-kandidaat en Tweede Kamerlid Jasper van Dijk stelde dat bezuinigen op cultuur funest is. Er is kunst die zichzelf prima kan bedruipen, maar er is ook kunst die altijd een steuntje in de rug nodig heeft, minder populair misschien maar even waardevol. 'Joop van den Ende kan prima leven van zijn musicals, prima! Maar er is meer dan dat en het zou ontzettend armoedig worden als de andere kunstvormen die misschien wat minder rendabel zijn zouden verdwijnen.'

Carry Prinssen
Corry Prinssen

De directeur van het OT-theater Corry Prinssen stelde het nog scherper. 'Rotterdam was jongerenhoofdstad, architectuurhoofdstad en ook culturele hoofdstad. Als de bezuinigingen op kunst en cultuur doorgaan, dan zou de stad de titel culturele hoofdstad met terugwerkende kracht moeten worden afgenomen.'

SP-raadslid Josine Strörmann zei dat ze er ook in de Rotterdamse raad op blijft aandringen voldoende geld vrij te houden voor kunst, poppodia, muziek en cultuur zoals het Havenmuseum.

tekenen voor het Havenmuseum
Tekenen voor het Havenmuseum X Boah
Dichter/rapper X Boah

Rotterdam is van ons
Ruimte voor popmuziek op Facebook
Het verslag van ROOD, met meer foto's

U bent hier