h

Bezuinigingen Blijdorp bij de beesten af

19 september 2012

Bezuinigingen Blijdorp bij de beesten af

Bij diergaarde Blijdorp zullen de komende tijd zo'n veertig mensen hun baan verliezen. De resterende 140 mensen zullen onder een andere CAO gaan vallen, waardoor ze minder betaald krijgen voor het werk dat ze doen. Het personeel krijgt in plaats van een ambtenaren-CAO een zogenaamde 'Leisure'-CAO, een pretpark-CAO. De SP maakt zich zorgen om deze mensen en de vreest dat Blijdorp zijn toppositie in de dierentuinwereld verliest. SP-raadslid Josine Strörmann: 'Als je bijna een kwart van je mensen moet ontslaan, dan is dat bij de de beesten af.'

Tijger knaagt tot op het bot

De SP begrijpt dat er banen bij de dierentuin moeten verdwijnen op het moment dat de gemeente minder subsidie verstrekt. Maar het tempo waarin de subsidie wordt afgebouwd is veel te hoog. SP-raadslid Josine Strörmann: 'Veel medewerkers van Blijdorp zijn aardig op leeftijd. Je kan dus ook wachten tot de mensen vanzelf met pensioen gaan en zo het geld uitsparen. Dit kan alleen met een langzame subsidieafbouw.'

In de veerkracht en bezieling van het  personeel heeft de SP wel vertrouwen maar alle extra's die Blijdorp doet behoren tot de top van de dierentuinwereld, dreigen echter wel in de knel te komen. Strörmann: 'Je moet dan denken aan de natuureducatie, en de fokprogramma's. En als degene die de botanische tuin onderhoudt wordt ontslagen, dan worden bijzondere planten vervangen door tuincentrumafrikaantjes.'

Eerder steunde de SP acties van de dierentuin

U bent hier