De nummer 20: Ike Teuling
De nummer 20: Ike Teuling
Om de Rotterdamse eigenwijsheid ook in Den Haag te laten meepraten staan er uiteraard enkele Rotterdammers op de kandidatenlijst. Eén van hen is Ike Teuling (1982). Ze was tot voor kort werkzaam voor Greenpeace maar is al veel langer actief lid van de SP. Als twintigste op de lijst, één plaatsje onder SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn, is het haast onvermijdelijk dat ze de tweede Rotterdamse SP-volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer wordt. (De derde, landelijk verkiesbare Rotterdamse kandidaat is vakbondscorifee Saïd Afalah, op plaats 48.)
Nauwelijks een week terug van een lang verblijf in Argentinië troffen wij haar in haar bovenwoning in het Nieuwe Westen, met uitzicht over de Schie. Dat huis, vorige week nog vol verhuisdozen, had ze in recordtijd opgeruimd. Verhuizen naar Den Haag als ze straks wordt gekozen? “Absoluut niet. Ik blijf gewoon in Rotterdam wonen.”
Teuling studeerde kort geneeskunde, gevolgd door scheikunde, maar ontdekte dat de harde wetenschap niet aan haar was besteed. “Te ver van de mensen en de maatschappij vandaan.” Ze studeerde af in duurzame energie en begon een loopbaan in de milieubescherming bij Greenpeace. Voor Greenpeace werd ze deskundig op het gebied van nucleaire straling. Ze voerde actie, onder andere in Japan en Duitsland, tegen kernenergie.
“Veel techneuten zijn helemaal weg van kernenergie, omdat het technisch zo razend interessant is. Maar als je zo’n ingenieur hoort uitleggen wat er allemaal nodig is om een kerncentrale echt veilig te krijgen, besef je dat het gewoon ontzettend gevaarlijke en daardoor dure en achterhaalde technologie is.”
Maar nucleaire energie is geen verkiezingsonderwerp. Zelfs “Fukushima” is uit het nieuws verdwenen. Ga je je bezighouden met milieu en duurzame energie als je eenmaal in de Tweede Kamer zit?
“Bij de SP doen we niet zo aan ellenbogenwerk, waarbij mensen azen op hun favoriete portefeuilles. Op energie kan ik in ieder geval zo aan de slag, als ik een ander onderwerp voor mijn rekening neem zal ik eerst flink moeten studeren.”
Voel je je wel thuis in een campagne waarin de economie zo dominant is?
“Je moet economie en duurzaamheid niet los van elkaar zien. Je kan de economie hervormen en stimuleren door onder andere te investeren in duurzame energie. Dat levert een hoop banen op. In de VS bijvoorbeeld zijn bij een project veel werklozen omgeschoold tot technici en installateurs, die woningen isoleren en zonnepanelen installeren.”
“De liberale partijen, helaas ook GroenLinks, willen alles aan de vrije en blije consument overlaten, zoals de keuze voor zonnepanelen. Maar dat zet veel te weinig zoden aan de dijk. En heeft die consument wel het geld om daar in te investeren? Je moet gewoon in het groot reguleren en investeren, want industrie en overheid gebruiken meer energie dan de consumenten. Corporaties moeten in duurzame en energiezuinige woningen investeren, in plaats van speculeren met derivaten. En in plaats van, bijvoorbeeld, allerlei keurmerken voor bio-vlees moet je gewoon zorgen dat alle vlees duurzaam wordt.”
“Met die bezuinigingswoede maak je veel meer kapot dan je denkt. Om tientallen miljoenen te bezuinigen wordt er gesneden in budgetten die de natuur voor mensen toegankelijk maken. Natuurorganisaties sluiten dan maar zo’n natuurgebied en zetten boswachters op straat. De natuur op slot zetten is slecht voor de mensen, die willen af en toe ontsnappen aan de stad. Nu gaan ze denken: Wat hebben we aan die natuur, als we er niet af en toe kunnen gaan kijken?”
Ook in Argentinië voerde Ike met Greenpeace actie tegen de nucleaire plannen in het Zuid-Amerikaanse land. “In vergelijking met Buenos Aires is Rotterdam echt een hele schone stad. Er rijden hele oude bussen en het stinkt er. Ik heb er wel Spaans leren spreken, inclusief Buenos Aires-accent.”
Is het met je actieverleden niet veel prettiger om in de oppositie te gaan zitten? Straks zit de SP in de regering, en dan moeten er compromissen worden gesloten.
“Alleen als we echt iets kunnen gaan veranderen in Nederland gaan we in een kabinet zitten. Maar ik zal sowieso niet de hele week in Den Haag gaan zitten. Op werkbezoeken zie je waar het in Nederland allemaal echt gebeurt. En alleen als je ook regelmatig de straat op gaat om te horen waar mensen mee zitten, doe je je werk als volksvertegenwoordiger goed.”
Ike zal de komende twee weken regelmatig in debat gaan. Zie daarvoor de agenda.
Drie Rotterdammers op landelijke kandidatenlijst
De kandidaat volksvertegenwoordigers voor de SP