h

Cultuur voor alle Rotterdammers

28 april 2012

Cultuur voor alle Rotterdammers

Deze week werd het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) gepresenteerd op het stadhuis van Rotterdam. De SP-fractie is zeer teleurgesteld in sommige adviezen.

JosineIn het cultuuradviesplan lijkt het erop dat Rotterdam wordt ont-Jazzt. Voor bijna alle Jazz gerelateerde festivals en instanties stopt de subsidie. Waarom? Vraagt de SP zich af. Mooie initiatieven zoals het podium Bird blijven in onzekerheid, de PopUnie wordt ondanks vage beloftes van wethouder Laan genegeerd. Het Onafhankelijk Toneel krijgt niets meer, heel jammer vindt de SP, het budget van het Havenmuseum wordt gehalveerd met al personele gevolgen vandien. De Gouvernestraat (het oude L/V) verliest het, en de locatie lijkt daarmee zijn culturele bestemming te verliezen, een aderlating voor het centrum van de stad.

De Nieuwe Oogst, het zogenaamde urban podium, waar de Rotterdamse gemeente miljoenen in heeft geïnvesteerd staat ook droog vanaf 2013. Zonde geld. Het Nieuwe Luxor had te weinig bezoekers, dus de subsidie wordt met miljoenen verlaagd, geen probleem op zich, helaas komt het Oude Luxor daardoor ook in de problemen. De SP vindt daarom ook dat het Oude Luxor een soort status aparte moet krijgen. ''En dan de poppenkast op het Binnenwegplein, de Rotterdams poppenspelers, elke keer weer moeten ze gered worden van de ondergang'', aldus SP-raadslid Josine Strörmann:''Het zal wel geen cultuur zijn volgens de RRKC''. Het gaat hierbij om een minimaal bedrag.

De SP is blij met de waardering voor debatcentrum Arminius en poppodium Baroeg. Maar dat is niet genoeg volgens de SP. Na de zomer worden de echte beslissingen genomen in de gemeenteeraad en de SP-fractie zal het er niet bij laten zitten.

3500 handtekeningen voor Rotterdamse popmuziek

U bent hier