h

3500 handtekeningen voor Rotterdamse popmuziek

22 september 2011

3500 handtekeningen voor Rotterdamse popmuziek

Afgelopen woensdag werden 3500 handtekeningen overhandigd aan de commissie JOCS (cultuur). De handtekeningen voor meer ruimte voor Rotterdamse popmuziek werden opgehaald door politieke jongerenorganisaties ROOD (SP), Jonge Democraten (D66) en Dwars (Groenlinks). Daarna werd er ingesproken door artiesten en ondernemers uit de popsector.

Querien Velter en Joram Peeters (ROOD) overhandigden woensdag de 3500 handtekeningen inclusief gitaar op toepasselijke wijze in de raadszaal aan de voorzitter van commissie JOCS. De jongerenorganisaties willen meer ruimte voor popmuziek, oefenruimtes, een fatsoenlijk podium en een budget voor een Rotterdamse Popunie. Verschillende muzikanten, ondernemers en jongeren spraken de commissie toe. Onder wie Okkie (dj), Hans Mosselman (ondernemer), Jordy van Houdt (Jonge Democraten) en Joram sprak namens Café Hemingway.

Querien en Joran met handtekeningen en gitaar
Querien en Joram met handtekeningen en gitaar

Okkie spreekt inDJ Okkie had het over artiesten en muzikanten die makkelijker buiten Rotterdam aan de bak komen, inclusief hijzelf, dan in Rotterdam. En dat is heel jammer. Voor de artiesten en voor de stad. Zo maak je de stad niet aantrekkelijk volgens de dj.

Hans Mosselman van De Cultuurbrigade wil een ondersteunende organisatie voor de popsector. De gemeente laat kansen voor de popsector liggen volgens Mosselman. Ook wilde hij weten wat de commissie en cultuurwethouder Laan geleerd hebben van een werkbezoek aan de succesvolle popsector in Den Haag.

Hans  Mosselman
Hans Mosselman van De Cultuurbrigade

Er werd geen gevoelige snaar geraakt bij wethouder Laan. Ze vertelde dat er al een samenwerkingsverband van podia is (PopUp). Aanwezigen vertelden haar dat deze niet meer actief is. De Haagse popsector zou zo succesvol zijn volgens haar omdat de ondernemers daar wel willen samenwerken. Daarbij noemde ze niet dat de Haagse gemeente de ondernemers wel serieus neemt en dat de podia niet constant met overleven bezig hoeven te zijn. Laan roemde nieuwe Rotterdamse clubs zoal Bird, Perron en Heidegger. Waarschijnlijk niet wetende dat laatstgenoemde, als de gemeente niet met een overbrugging komt, binnenkort failliet is. Het podium Heidegger loopt goed maar heeft alles uit eigen zak moeten betalen, een cadeautje voor de stad. Maar met een kleine financiële ondersteuning hebben Rotterdammers daar nog vele jaren plezier van. Gedurfd ondernemerschap moet toch beloond worden?

Geen akkoord met wethouder Laan
Nog geen akkoord met wethouder LaanWel beloofde de wethouder met de Popunie om de tafel te gaan zitten en een budget beschikbaar te stellen voor een Rotterdamse versie van de wegbezuinigde Zuid-Hollande Popunie. Die organisatie zou dan aan de slag kunnen gaan met facilitaire en promotionele hulp te bieden aan Rotterdamse bandjes. Ook zou de wethouder uitzoeken of er echt te weinig fatsoenlijke oefenruimtes zijn voor muzikanten in Rotterdam.

U bent hier