h

Repressie geen antwoord op problemen illegalen

22 maart 2012

Repressie geen antwoord op problemen illegalen

“Zonder papieren maar niet zonder rechten” – De Rotterdamse wethouder Florijn heeft woensdag een boekwerk met deze titel ontvangen van het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS). In zeven steden is aandacht besteed aan het lot van migranten zonder papieren. In Rotterdam werd hierover een persconferentie georganiseerd op het stadhuis.

Vreemdelingendetentie
Een Chinese man, dertig jaar werkzaam in restaurants, nu werkloos en op straat. Een moeder van drie kinderen, ooit asielzoeker, slachtoffer van vrouwenhandel. Een man met ernstige psychische klachten, vijftien maanden vreemdelingendetentie, nu twee jaar in de opvang van het ROS. Per 1 januari 2012 zijn deze illegalen “strafbaar.”

Vangstquota
Minister Opstelten (Justitie) wil “10% meer illegalen” vangen, wellicht in de veronderstelling dat de politie het niet druk genoeg heeft. Pleitbezorgers van het lot van ongedocumenteerden vragen zich af of hun mensenrechten nog wel voldoende worden gewaarborgd. De wethouder (zorg en welzijn) reageert. “Als al die illegalen zouden worden weggestuurd, zou de Rotterdamse economie wel eens een enorme opdonder kunnen krijgen,” zegt Florijn. Er bestaat een “groot contrast” tussen de papieren werkelijkheid van wetten en regels, en de reële situatie van illegalen.

Wethouder Florijn op persconferentie vluchtelingen
Wethouder Florijn luistert naar Theo Miltenburg van Stichting ROS

Gezicht
“U geeft dit een gezicht, en ik ga het maar eens even goed bestuderen.” Florijn noemt de Chinese gemeenschap, met haar relatief onzichtbare illegalen. De problemen die we niet zien, bestaan niet. Hij ziet, net als de gemeente Amsterdam, weinig heil in “quota” van illegalen die moeten worden opgepakt. Maar het kabinetsbeleid heeft “één voordeel”: het maakt de schrijnende toestanden onder illegalen in Nederland zichtbaarder. Men zal er achter komen dat repressie niet werkt. Talloze vreemdelingen zijn stateloos en “niet uitzetbaar.” Ze worden na verblijf in vreemdelingendetentie via de achterdeur weer op straat gezet. Velen hebben hun leven in Nederland opgebouwd. Hun kinderen gaan hier naar school. Elders wacht alleen ellende. “Het kabinet zal in het eigen zwaard vallen.”

Mensen
Twee andere genodigden zijn Ivo Bravenboer, als basisschooldirecteur geconfronteerd met de dreigende uitzetting van kinderen die een leven in Rotterdam hadden opgebouwd, en Frans Sikken, arts. Onderwijs en medische zorg behoren tot de fundamentele rechten die ook illegalen in Nederland hebben. Een Syrische vrouw met kinderen op een Rotterdamse basisschool, zegt Bravenboer, werd destijds door burgemeester Opstelten welwillend tegemoet getreden, toen ze dreigde te worden uitgezet. “Dan gaat het ineens over mensen.” Diezelfde Opstelten voert, nu als VVD-minister, een hard beleid. “Het politiek klimaat maakt het moeilijk om als mens te opereren.”

Volle leeszaal stadhuis persconferentie vluchtelingen Een volle leeszaal op het stadhuis tijdens de persconferentie. Achterin Josine Strörmann en de heren Bravenboer en Sikken.

Draaideur
Arts Sikken werkt bij de grootste dokterspraktijk voor illegalen in Nederland. Hij vertelt over het moeten leuren met mensen, over het toenemende gevoel van onveiligheid onder illegalen. Illegalen hebben geen recht op tandheelkundige zorg of fysiotherapie. Ook de psychiatrie heeft vaak weinig bereidheid om ongedocumenteerden te helpen. “Simpele politici denken alleen aan repressie. Met de sociale problematiek erachter wordt niets gedaan.” De arts wijst op de “eindeloze molen” van in detentiecentra belanden en weer op straat gezet worden. “Nederland neemt het niet zo nauw met hun mensenrechten.”

Gemeenteraad
SP en Groenlinks hebben donderdag, na de persconferentie, het illegalenquotom aangekaart in de gemeenteraad. De ministers Opstelten en Leers hebben afspraken met de politie gemaakt over een illegalen-quotum. Er zouden dit jaar 4800 mensen zonder verblijfsvergunning moeten worden opgepakt in Nederland, ook niet criminele illegalen. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft gisteren, op de internationale dag tegen racisme, laten weten dat hij zich niet kan vinden in het illegalenquotum. SP-raadslid Josine Strörmann wil dat ook Rotterdam een humane stad blijft, waarin geen jacht wordt gemaakt op illegalen.

U bent hier