h

Thuiszorgmedewerkers boos over verlaging loon

20 februari 2012

Thuiszorgmedewerkers boos over verlaging loon

Ruim 150 medewerkers van thuiszorgorganisatie Faveo in Rotterdam 20 februari de directie een petitie aangeboden, met 1650 handtekeningen die ze binnen enkele dagen ophaalden. Ze zijn boos vanwege vanwege een loonsverlaging, nadat ze zijn overgenomen van thuiszorg Rotterdam. Het aanbieden van de petitie was een actie van 'Wij zijn de thuiszorg Rotterdam', de AbvakaboFNV, CNV en de landelijke actiegroep 'Zorg geen Markt".

Loondumping
Thuiszorg Rotterdam (TZR) heeft zijn huishoudelijk verzorgenden per 1 januari overgedaan naar Faveo. Er zou niets veranderen aan de arbeidsvoorwaarden, echter nog voor de kerst van 2011 kregen de medewerkers te horen dat ze een veel lager salaris gaan krijgen. Voor de meeste mensen betekent dit honderden euro’s per maand minder. Dat gaat in met ingang van april 2013, tot die tijd wordt het salaris aangevuld tot het oude niveau. Deze datum is niet voor niets gekozen; precies dan gaat in Rotterdam de nieuwe aanbesteding van huishoudelijke verzorging spelen. Faveo is, gezien de keiharde bezuinigingen van de gemeente, terecht bang dat ze het met fatsoenlijke salarissen niet gaan halen bij de nieuwe aanbesteding.

Arbeidsvoorwaarden respecteren
De werknemers zijn het hier natuurlijk niet mee eens. Ze doen waardevol werk. Huishoudelijke verzorging is meer dan schoonmaken. Het is ook signaleren van problemen en persoonlijke aandacht. Zij eisen dezelfde loonschaal als bij TZR, reistijd tussen clienten als werktijd, een goede planning en een fietsvergoeding. Voor 1 maart willen ze de toezegging dat de arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd en hun inschaling behouden. Zoals dat volgens de wet overname ondernemingen hoort.

Toekomst
De handtekeningen zijn aangeboden aan de managers van Faveo. Via de pers reageerde Faveo al zeer negatief op de eisen van de huishoudelijke verzorgenden. Toch zullen de medewerkers het er nog niet bij laten zitten. 1 maart weten we meer. Ook de SP-fractie staat pal achter deze beroepsgroep en zij zullen dan ook blijven strijden naar een fatsoenlijke aanbesteding voor huishoudelijke verzorging en natuurlijk voor een goed budget voor alle zorg en welzijn. Dat houdt Rotterdam sociaal en menselijk.

Voor meer informatie of deelnemen aan acties: Ineke Palm (ipalm@sp.nl)

Radio item bij RTV Rijnmond

U bent hier