h

Erik Meijer versterkt SP-fractie

16 februari 2012

Erik Meijer versterkt SP-fractie

Vanmiddag is Erik Meijer benoemd als burgerraadslid van de Rotterdamse SP-fractie. Daarmee wordt de fractie versterkt met jarenlange politieke ervaring. Meijer was onder andere SP-europarlementariër.

Leo de Kleijn, Erik Meijer en Josine Strörmann
Leo de Kleijn, Erik Meijer en Josine Strörmann

Erik Meijer studeerde sociale geografie, was leraar aardrijkskunde en ambtenaar. In de jaren zestig werd hij politiek actief bij de PvdA en was in de jaren zeventig namens de PSP gemeenteraadslid in Amsterdam. Tussen 1982 en 1995 was hij Statenlid in Zuid-Holland voor de combinatie PSP-CPN-PPR. Na de vorming van GroenLinks was Meijer tot 1995 landelijk vice-voorzitter van die partij. In 1996 stapte hij over naar de SP. In 1998 werd hij SP-fractievoorzitter in de de deelgemeente Delfshaven. Hij woont daar ook.

Erik Meijer1999 was het jaar waarin Erik Meijer de eerste SP-europarlementariër werd. Dat deed hij tien jaar, waarin hij veel voor elkaar kreeg. Zijn bekendste succes was dat hij voorkwam dat Brussel aanbesteding van onder andere de RET verplicht stelde. De Europese Commissie wilde aanbesteden van openbaar vervoer in de steden verplichten. Meijer wist na een lange campagne in Europa van verschillende partijen, vakbonden en belangengroepen zo veel steun te verwerven, dat zijn voorstel het haalde. Met als gevolg dat overheden zelf mogen besluiten of het openbaar vervoer aanbesteed wordt of niet. In het jaar van zijn afscheid van het Europees Parlement maakte de website votewatch.eu bekend dat Meijer de ijverigste Nederlandse Europarlementariër was.

Meijer gaat de commissie EHMV ‘doen’, dat staat voor Economie, Haven, Milieu en Vervoer. Daar vallen ook de beleidsterreinen ondernemerschap, midden- en kleinbedrijf en de luchthaven onder. Hij volgt Saïd Afalah op, die wegens zijn gezondheid een stapje terug moest doen.

Interview tijdens PS-verkiezingen
Erik Meijer over milieu in crisistijd

U bent hier