h

Oranjetunnel verdient voorkeur boven Blankenburgtunnel

27 januari 2012

Oranjetunnel verdient voorkeur boven Blankenburgtunnel

Volgende week beslist de Tweede Kamer over de plannen van minister Schulz (Verkeer) voor de aanleg van de Oranjetunnel onder het verlengde van de Nieuwe Maas. De provincie en de gemeente Rotterdam hebben hierover hun advies uitgebracht. De SP in Zuid-Holland beval eind vorig jaar het alternatief de Oranjetunnel aan. De Rotterdamse SP-fractie wil dat eerst het verkeer over het spoor en over het water wordt uitgebreid voordat sowieso over de aanleg van een tunnel wordt beslist.

De aanleg van een tunnel tussen Maassluis-Oost en Brielle zou een aanslag zijn op de spaarzame natuur- en recreatiegebieden ten westen van Vlaardingen. Bovendien zou de luchtkwaliteit in het gebied ernstig achteruit gaan. Als wordt gekozen voor het alternatief, de veel westelijker aan te leggen Oranjetunnel, dan kost dat minder natuur en minder volksgezondheid, volgens de SP belangrijker dan de lagere kosten van de Blankenburgtunnel.

Leo de KleijnDe Rotterdamse SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn verwoordt het als volgt: 'Kijk, het Havenbedrijf hier zou het liefst allebei de tunnels aangelegd zien. Dat is natuurlijk te gek als je bedenkt dat je die tunnels niet aanlegt in leeg gebied. Ik heb ervoor gepleit is het vervoer over het spoor en het water uit te breiden en dan op een later moment nog eens te beslissen over er een nieuwe tunnel moet worden gegraven."

De SP in Vlaardingen roept haar inwoners op om aanstaande zaterdag mee te lopen in een protestmars tegen de Blankenburgtunnel.

Protest in Vlaardingen
Het advies van de SP in Zuid-Holland
Het protest van Natuurmonumenten

U bent hier