h

Wethouder laat ouderen in onzekerheid gratis OV

11 november 2011

Wethouder laat ouderen in onzekerheid gratis OV

Wethouder Baljeu (vervoer) heeft nog geen flauw idee hoe zij haar bezuiniging van drie miljoen euro op het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers moet binnenhalen. Toch drukt zij de maatregel door. De SP-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad is fel tegen de ingreep.

Leo de KleijnDe volstrekte onduidelijkheid over de maatregel was voor de SP reden te meer voor te stellen het gratis OV volgend jaar te laten voortbestaan. Baljeu wees een motie daarover botweg af. De bezuiniging moet volgens plan op 1 januari ingaan. Bij behandeling van de begroting bleek donderdag dat de wethouder nog niet weet welke groep bejaarden vrij mag blijven reizen, hoe dat wordt geregeld en per wanneer de nieuwe regeling van kracht wordt. Dat gebrek aan duidelijkheid viel ook erg verkeerd bij fracties die op zich niet tegen de bezuiniging zijn. Baljeu moest toegeven dat er minimaal twee maanden nodig zijn om de ingreep goed voor te bereiden.

Er dreigt nu een situatie waarbij de wethouder de bezuiniging al wel in de begroting verwerkt, maar dat de gemeenteraad totaal geen zicht heeft op de groep 65-plussers die er de dupe van wordt of buiten schot wordt gelaten. Volgens de SP heeft de wethouder zichzelf nu zo in het nauw gebracht, dat de bezuinigng op het gratis OV op een later tijdstip nog meer ten koste gaat van de mensen met de laagste inkomens.

De SP stemde in met een andere motie die pleitte voor en verlenging van de regeling tot 1 mei 2012. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: ''De SP gaat deze tijd gebruiken om actie te voeren en voor een gratis openbaar vervoer voor alle 65-plusser, ook na 1 mei."

De truc met de hoed

U bent hier