h

De truc met de hoed en de dubbele bodem

8 november 2011

De truc met de hoed en de dubbele bodem

Een half miljard aan structurele bezuinigingen, dat is wat het college de komende jaren wil. Dit dankzij het kabinet dat een groot deel van de landelijke bezuinigingen en de verliezen van de euro crisis over schutting gooit bij gemeentes. Banken en bonus graaiers hebben jarenlang een puinhoop gemaakt en daar bovenop hebben we een vette economische crisis waar voorlopig geen einde aan komt. De SP-fractie zal zich vandaag en donderdag, tijdens de begrotingsbehandeling, vooral hard maken voor een aantal zaken waarop het college keihard wil bezuinigen en waarvan de SP vindt dat het de sociale kern van de stad hard raakt.

Boos en strijdbaar is de SP, dat zeker, tegenover het meest rechtse kabinet ooit dat de rijken spaart en bezuinigt op zorg, op sociale zekerheid, op het inkomen van Henk en Ingrid, op het openbaar vervoer. Maar aan het einde van de dag moet de gemeente het doen met het geld dat we hebben. Bezuinigen of niet, dat is dan geen keuze meer, wel waarop we gaan bezuinigen en waarop ook juist niet. Bij het debat over de kaderbrief afgelopen voorjaar, heeft de SP-fractie al aangegeven waar onze prioriteiten liggen en wat onze alternatieven zijn. Het college gaf als reactie hierop aan dat onze alternatieven mogelijk zijn, maar dat het college daar niet voor kiest, kwestie van politieke keuzes.

Het college kiest er liever voor om te bezuinigen op de 1500 ID-ers en WIW'ers, waardoor zij hun baan kwijt raken. De naakte werkelijkheid is dat ze met dit beleid zo goed als allemaal bij het UWV en daarna in de bijstand terecht komen. SP fractievoorzitter Leo de Kleijn: “Deze mensen komen in de bijstand, waar ze weer gedwongen worden in trajecten zonder perspectief of duurzaam werk. Het enige perspectief dat wordt geboden is er 1 achter de geraniums met zicht op een blinde muur, uitzichtloos dus.”

Het college kiest er voor om 3 miljoen euro te bezuinigen op het gratis openbaar vervoer voor 65+. Volgens de PvdA betekent het dat alleen rijke ouderen voortaan hoeven te betalen. Toch heeft het college al een plan klaar waarin alleen nog de groep ouderen met een inkomen onder de 110 procent van het minimumloon gratis kunnen reizen. Vooral ouderen met een klein pensioentje wordt unieke Rotterdamse regeling na een paar jaar al weer door de neus geboord.

Het college zou niemand door de bodem laten zakken. Het feit is dat het aantal mensen met uitzichtloze schulden toeneemt net zoals het aantal mensen dat aangewezen is op de voedselbank. Rotterdam heeft een extraatje van 10 miljoen euro gekregen van het kabinet voor de bijzondere bijstand en het armoedebeleid. Maar dit college kiest er voor om een groot deel van dit geld gewoon te gebruiken om hun eigen financiële gat te dichten. De Kleijn: “10 miljoen euro verdwijnt in een hoed met een dubbele bodem. Dit is een goocheltruc waar Rotterdammers niets aan hebben”.

De SP zal in het tweede termijn van de begrotingsbehandeling voorstellen doen om op een eerlijke manier te bezuinigen. Zo zal de SP plannen indienen om het gratis openbaar vervoer voor 65 plussers in stand te houden, de bezuinigingen op de rechtsbijstand, bijzondere bijstand voor medische kosten, en toeslag voor chronisch zieken en gehandicapten ongedaan te maken, en alle ID-ers en WIW'ers hun baan te laten behouden.

U bent hier