h

SP vreest ambtelijke anorexia

10 november 2011

SP vreest ambtelijke anorexia

Rotterdam schrapt 1 op de 10 banen bij de gemeente; zo'n 1000 tot 2500 ambtenaren verliezen hun baan. Volgens de SP gaat dit ten koste van de dienstverlening aan de Rotterdamse burger. De SP-fractie dient hierover tijdens de begrotingsbehandeling een motie in vandaag.

Leo de KleijnWethouder Kriens is enthousiast over het afslanken van het gemeentelijk apparaat. De liberale partijen VVD en D66 zijn tevreden, immers: minder overheid, meer markt. Veel minder ambtenaren en toch een perfecte dienstverlening volgens hen. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn gelooft er niets van: ''Zo'n afgeslankt apparaat lijkt meer op ambtelijke anorexia. Het college van B&W maakt zich niet dik omdat het alle problemen uitkotst over zijn eigen mensen.'' De Kleijn denkt dat ambtenaren van bijvoorbeeld SoZaWe onder druk komen te staan en vreest daarmee een slechtere dienstverlening aan de Rotterdammde burgers. De bezuiniging zal vooral de ambtenaren op straat, het uitvoerend personeel, aangaan. Dat betekent slechter onderhoud en verzorging van de buitenruimte, denkt de SP.

De SP vindt dat dit sociaal personeelsbeleid niet het kind van de rekening mag worden van de financiële problemen van de gemeente. In de motie die vandaag wordt ingediend vraagt de SP-fractie aan het college stap voor stap een overzicht te geven van de sociale gevolgen voor het personeel, de werkgelegenheid en de manier waarop het overleg met de vakbonden en de medezeggenschapsorganen is verlopen.

Ondanks een brede steun haalde de motie het net niet. Leefbaar Rotterdam stemde voor, PvdA tegen.

De truc met de hoed

U bent hier