h

Buurten in de polders van Hoek van Holland

26 augustus 2011

Buurten in de polders van Hoek van Holland

Woensdag is de SP-fractie gaan buurten in de Bonnenpolder en Oranjebuitenpolder in Hoek van Holland. Beide polders zijn een onderdeel van de ecologische hoofdstructuur en vormen een belangrijke schakel tussen de Kapittelduinen en het Midden-Delfland gebied. Door versnipperde besluitvorming, dreigt het gebied echter te veranderen in een verzameling bedrijfs- en recreatieterreinen.

Leo de Klein en Leen Vreugdehil fietsen door de polder

Leen Vreugdenhil van stichting 'De Bonnen' nam de fractie mee op een fietstocht door de Hoekse polders. Tijdens de rit werd gewezen op de gevolgen van de planologische onzekerheid waar het gebied mee kampt.
De waterhuishouding kan niet in de hele polder op orde gehouden worden, zodat sommige boeren bij harde regen een deel van hun oogst kunnen afschrijven. Met het verbreden van een aantal sloten zouden de problemen, zoals in de Lange Bonnenpolder, verholpen kunnen worden.

Lange Bonnenpolder Korte Bonnen

Daarna werd er doorgetrapt naar de Oranjebuitenpolder. Hier ontwikkelt zich natuurgrond langzaam aan tot bedrijventerreinen (bloemenkweek, puinmaalinstallaties, grond- en slibbanken) en sport- en recreatievelden. Om de ecologische hoofdstructuur te behouden is het echter noodzakelijk, zo betoogde Vreugdehil, om het gebied terug te brengen tot natuurgrond. Dat kan alleen als een overheid, de provincie bijvoorbeeld, de regie neemt en besluiten niet ook nog eens door de gemeente- en deelgemeenteraad moeten worden overgedaan.

U bent hier