h

Anja Meulenbelt opent expositie van Syrische kindertekeningen

2 juli 2011

Anja Meulenbelt opent expositie van Syrische kindertekeningen

Schrijfster en activiste Anja Meulenbelt opende samen met een aantal kinderen op vrijdag 1 juli de tentoonstelling ‘Syrische kinderen van de rekening’ in de centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam. De tentoonstelling bestaat uit tekeningen gemaakt door Syrische vluchtelingetjes in de kampen nabij de Syrisch-Turkse grens. Hun werk zal de komende week op verschillende locaties in Rotterdam te bezichtigen zijn.

Anja Meulenbelt opent tentoonstelling

De Rotterdams-Syrische filmmaker Rosh Abdelfatah, ooit zelf een vluchteling, verbleef de afgelopen weken in het grensgebied tussen Syrië en Turkije, waar duizenden mannen, vrouwen en kinderen naartoe zijn gevlucht uit angst voor het gewelddadige regime van Bashar al-Assad. Hij bezocht clandestien de van de wereld afgesloten vluchtelingenkampen. Hij smokkelde tekenmateriaal naar binnen en vroeg de kinderen hun wereld te tekenen. Hun wereld zoals die nu is: vol geweld en angst, maar ook de wereld waar zij van dromen: een wereld waarin zij gewoon weer kind kunnen zijn.
“Het idee achter de tekeningen is dat het verhaal van de vluchtelingen naar buiten komt”, vertelt Abdelfatah. De vluchtelingen zelf mogen geen contact hebben met de buitenwereld. “Via de tekeningen wordt een beeld geschetst waarom de kinderen daar zijn en hoe het nu met ze gaat. Kinderen zijn eerlijk en tekenen wat zij hebben meegemaakt. Dit is voor hen ook een manier om een trauma te verwerken”, aldus Abdelfatah. “Als je naar de tekeningen kijkt dan weet je wat voor afschuwelijke dingen zich daar afspelen. De tekeningen zeggen meer dan woorden kunnen doen.”

Kubus met kindertekeningen

Het resultaat en de foto’s die Rosh van de kinderen maakte zijn de komende week te bezichtigen in de bibliotheek en in Citykerk het Steiger (Hang 18), de kinderafdeling van boekhandel Donner en op 2 en 3 juli in de etalage van de Groene Passage. Ook bij Fabricati (Nieuwe Binnenweg 72), WAAR (Oude Binnenweg 44A -vanaf 4 juli), RTV Rijnmond (Lloydstraat 23) en Gallery AAA (Voorhaven 31) zullen tekeningen hangen.

Op zaterdag 9 juli wordt vanaf 19.30 uur het werk van de jonge kunstenaars hier geveild. De opbrengst gaat terug naar de kampen om aan de Syrische kant van de grens de broodnodige voeding, kleding en medicijnen aan te schaffen. In de Turkse kampen van de Rode Halve Maan is de situatie minder schrijnend, daar is vooral behoefte aan schoolspullen en toiletartikelen.

De actie ‘Syrische kinderen van de rekening’ is een project van het ‘Jasmijnplein, Syrische lente in Rotterdam.’ Het Jasmijnplein wordt ondersteund door de Socialistische Partij, GroenLinks en de Partij van de Arbeid Rotterdam.

U bent hier