Arme Rotterdammers betalen de rekening
Arme Rotterdammers betalen de rekening
Vandaag presenteerde het Rotterdamse stadsbestuur de zogenaamde kadernota 2011. Daarin doet het college voorstellen voor het beleid en de financiën van de gemeente voor de komende jaren. Rotterdam kampt met een tekort van honderden miljoenen euro's. De SP vreest dat met de voorstellen van het PvdA-VVD-D66-CDA college vooral de Rotterdammers met een klein inkomen de dupe zullen worden.
Fractievoorzitter Leo de Kleijn: "De concrete bezuinigingsmaatregelen die het college nu voorstelt hebben bijna allemaal directe negatieve gevolgen voor Rotterdammers aan de onderkant. Opgeteld bij de bezuinigingen van het kabinet op bijvoorbeeld de bijstand, de Sociale Werkvoorziening en de zorg, dreigt er een sociale kaalslag in de stad.
Op het armoedebeleid wil het college tien miljoen bezuinigen, onder meer door de 65-plus toeslag af te schaffen, de kindertoeslag bijna te halveren en te korten op de bijzondere bijstand en voorzieningen. Daarnaast zullen - als gevolg van maatregelen van het kabinet - alleen nog huishoudens met een inkomen tot 110% van het sociaalminimum recht hebben op ondersteuning uit het armoedebeleid. Dat is nu 120%.
Het grootste deel van het financiële tekort denkt het college op te lossen door een verlaging van het aantal mensen in de bijstand. De verwachting is dat aan het einde van dit jaar 36.000 Rotterdammers recht hebben op een bijstandsuitkering. Dat moeten er eind 2012 duizenden minder zijn om het gat in de begroting te dichten. Volgen De Kleijn is dat een boterzachte aanname van het college. De Kleijn: "Rotterdam heeft daar maar weinig invloed op, maar is afhankelijk van de ontwikkeling van de economie en de werkgelegenheid in de stad. Sterker nog, die duizenden werklozen moeten aan de slag geholpen worden terwijl er nog nauwelijks geld over blijft voor een actief re-integratie beleid en er honderden banen verdwijnen bij SoZaWe."
Volgens De Kleijn schuift het college de echte keuzes een jaar voor zich uit. Leo de Kleijn: "Duidelijk is dat er grote meningsverschillen zijn in de coalitie. Je kunt zeggen dat het college een extra jaar wil afkopen met deze kadernota. De problemen waar ex-wethouder Schrijer tegenaan liep blijven grotendeels bestaan. De kadernota lijkt nog het meest op een 'rotten deal' tussen aan de ene kant de PvdA en aan de andere kant de VVD en het CDA. En dan maar hopen dat de economie fors groeit en de maatregelen van de regering meevallen."
Ook waar het gaat om grote investeringsprojecten in de stad is het vooral uitstellen, soms afstellen en angst om keuzes te maken. De besluitvorming over het Nieuwe Stadion op zuid wordt uitgesteld tot eind 2011. Een deel van de investeringen in het gebied rond het Zuidplein wordt op de lange baan geschoven. De overkapping van de 's-Gravendijkwal en een nieuw middelgroot poppodium is als het aan het college ligt zelfs helemaal van de baan.
De SP zal bij de discussie over de kadernota voorstellen doen om het armoedebeleid en de Sociale Werkvoorzieing overeind te houden. Als reactie op de voorstellen van het college zal de fractie binnenkort alternatieve voorstellen presenteren. Het uitgangspunt daarbij is dat gewone Rotterdammers en Rotterdammers met een kleine inkomen niet de dupe mogen worden van de financiële problemen van de gemeente.