h

Schuldhulp kan beter

23 maart 2011

Schuldhulp kan beter

Vanmorgen in de commissievergadering, heeft SP-raadslid Josine Strörmann namens de SP een iniatiefnota aangeboden aan wethouder Schrijer. De nota, getiteld 'Schulden zijn een probleem voor iedereen' bevat tien voorstellen om de dienstverlening van de Kredietbank te verbeteren. De wethouder nam de nota dankbaar in ontvangt en gaf aan de nota te gaan bespreken in de commissievergadering.

Josine Strörmann overhandigd de nota aan wethouder SchrijerJosine Strörmann overhandigd de nota aan wethouder Schrijer

Al jaren is de SP bezig om de schuldhulpverlening in Rotterdam te verbeteren. Helaas gaat het de laatste jaren niet beter maar eerder slechter. Slechter ook dan in andere steden. Daarbij komt nog dat Rotterdammers steeds hogere en meer ingewikkelde schulden krijgen.

De SP heeft een probleemanalyse gemaakt, na gesprekken met mensen van organisaties die ook te maken hebben met de schuldenproblematiek, en komt nu met tien voorstellen om de dienstverlening van de Kredietbank te verbeteren. Veel oplossingen moeten via landelijke wetgeving komen maar de stad kan zelf ook veel doen.

Josine Strörmann, SP-raadslid: “Verschillende partijen wisten ons te melden dat de schuldhulp in Rotterdam aanmerkelijk slechter functioneert dan in andere steden. Dat is niet leuk om te horen. Ik pleit toch voor een grote mate van realisme, en hoop dat de gemeenteraad en het college de handschoen op willen pakken om nu echt te willen veranderen. Even door de zure appel heen bijten, met de billen bloot en echt vertellen wat de struikelblokken zijn binnen de organisatie van de Kredietbank. Pas dan kunnen we zaken gaan doen en er voor zorgen dat Rotterdammers met schulden prima geholpen worden. Uit onze gesprekken is ons gebleken dat er in de stad genoeg goede wil aanwezig is om samen met de gemeente Rotterdam aan de slag te gaan.”

Een aantal van de ideeën van de SP:

* De dienstverlening van de Kredietbank weer decentraliseren. Bijvoorbeeld door het instellen van wijkposten van de Kredietbank. De SP heeft bij de begrotingsbehandeling voor 2011 al een motie ingediend met het voorstel in een aantal deelgemeenten vooruitgeschoven schuldhulploketten in te voeren.

* Afstappen van het uitgangspunt dat er voornamelijk gestabiliseerd moet worden, door middel van budgetbeheer, en gewoon weer schuldhulpverlening gaan uitvoeren, met als ideaal een schone lei aan het einde van de rit.

* De Formulierenbrigades weer opzetten. Liefst naar Amsterdams model waarbij mensen zonder baan opgeleid worden om formulierenhulp te geven.

* Weer beter gaan samenwerken met de maatschappelijke partners.

De SP hoopt dat deze notitie er toe bijdraagt dat binnen afzienbare tijd Rotterdammers met schulden minstens even goed worden geholpen als de mensen uit de rest van Nederland.

Josine Störmann bij de ombudsman (VARA) over de kredietbank

U bent hier