h

Samen voor vrijheid in Libië

28 februari 2011

Samen voor vrijheid in Libië

Op het Beursplein hebben zondagmiddag ongeveer tachtig mensen een solidariteitswake gehouden voor de Libiërs die zich verzetten tegen het bewind van Moammar Gaddafi. De SP, PvdA en GroenLinks Rotterdam organiseerden samen deze bijeenkomst.

Wake
Libische jongeren leggen bloemen voor slachtoffers

Namens de Iraanse jongerenbeweging sprak Pejman Salim zijn solidariteit uit. Ook wees hij op de hypocrisie van de Iraanse president Ahmadinejad, die ook jarenlang de dictator steunde en zich nu ineens uitspreekt tegen Gaddafi .

Teksten van de Libische mensenrechtenliga en de Lybian Working Group werden bijna tegelijkertijd op het Rotterdamse Beursplein en op de Dam in Amsterdam uitgesproken. Twee steden, samen één voor mensenrechten in Libië.

Gewoonlijk vragen de partijen, die samen met kerken, islamitische en joodse organisaties verenigd zijn in het platform Rotterdam voor Gaza, op de laatste zondag van de maand aandacht voor het lot van de bewoners van de Gazastrook. De nietsontziende gewelddaden van het regime en de moedige strijd van het Libische volk tegen Gaddafi vroeg om een antwoord, een woord van solidariteit.

Vreugde was er om de sancties die de VN Veiligheidsraad unaniem aannam tegen het regime. Er wordt en wapenembargo ingesteld, Gaddafi en zijn naasten mogen niet meer reizen en hun banktegoeden worden bevroren. Ook krijgt het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag de opdracht om de gebeurtenissen in Libië te gaan onderzoeken.

Met een minuut stilte en het leggen van witte rozen werden de doden herdacht. Zanger en gitarist Abulkasim Al-Jaberi sloot de wake af met de woorden van Tracy Chapman: “Finally the tables are starting to turn. Talking about a revolution.”

U bent hier