h

Sloop van 1500 sociale huurwoningen per jaar?

18 oktober 2010

Sloop van 1500 sociale huurwoningen per jaar?

Volgens de onlangs gepresenteerde plannen van de Stadsregio moeten er tot 2020 in de stad Rotterdam jaarlijks zo'n 1500 sociale huurwoningen gesloopt worden. De SP vreest dat er bij uitvoering van die plannen een nog groter tekort zal ontstaan aan betaalbare huurwoningen. SP raadslid Leo de Kleijn kan zich niet voorstellen dat het Rotterdamse college van B&W het eens is met de kaalslag die de Stadsregio voorstelt en stelt hierover vandaag schriftelijke vragen.

Volgens de Kleijn is het zogenaamde 'verstedelijkingsscenario' van de Stadsregio niet alleen een plan dat de volkshuisvesting in de regio verder op achterstand zet. Het is ook een een scenario dat volstrekt onmogelijk is. De Kleijn: "De stadsregio zet in op grootschalige sloop en op nieuwbouw van 3800 nieuwbouwwoningen jaarlijks in de stad Rotterdam. Vorig jaar werden er 1957 nieuwe huizen in Rotterdam opgeleverd. In het 'topjaar' 2006 kwam Rotterdam uit op 3263 nieuwbouwwoningen. Het scenario van de Stadsregio is nergens op gebaseerd en zou er in het slechtste geval toe kunnen leiden dat er wel sloopplannen worden gemaakt en dat de nieuwbouw vervolgens fors achterblijft. Dat hebben we de laatste jaren al te vaak gezien in bijvoorbeeld Schiebroek-Zuid, Pendrecht en Nieuw Crooswijk."

De Kleijn wil dat het Rotterdamse college stelling neemt tegen de Stadsregionale plannen en is boos dat het Rotterdamse bestuur de gemeenteraad niet uitdrukkelijk heeft betrokken bij het opstellen van het regionale 'scenario'.

Sloop van 1500 sociale huurwoningen in Rotterdam en 2300 in de regio per jaar? De SP in Rotterdam zal zich daar met hand en tand tegen verzetten, samen met bewoners en andere SP-afdelingen in de Rijnmond.

U bent hier