Nieuwe verordening Wmo gaat de gehandicapte Rotterdammers veel geld kosten
Nieuwe verordening Wmo gaat de gehandicapte Rotterdammers veel geld kosten
Er ligt weer een nieuwe verordening (een soort gemeentewet) voor de Wmo. Dus bedoeld voor Rotterdammers die, op wat voor manier ook, een beperking, een handicap hebben.
Dat de Rotterdamse SP niet enthousiast is over deze verordening is zachtjes uitgedrukt. Om te beginnen is er iets vreemds aan de hand; de verordening met de nieuwe regels gaat per 1 januari volgend jaar in maar het college wil per 1 oktober, morgen dus, al een aantal wijzigingen en bezuinigingen invoeren. Dit zonder de gemeenteraad te hebben gevraagd wat van die bezuinigingen vinden. Josine Strörmann (SP-raadslid): “Eergisteren, op 28 september, kreeg ik deze plannen van het college voor het eerst te zien. Onze ‘Wmo-raad’ Stichting Platform Agenda 22 en de cliëntenraad Individuele Voorzieningen konden eind augustus al hun adviezen uitbrengen. Nu is er genoeg tijd om voor 1 januari uitvoerig stil te staan bij de nieuwe verordening maar hoe kan ik nou als raadslid nog de wijzigingen per morgen stoppen? Ik roep dan ook de andere raadsleden op om dit niet te pikken.”
Wat gaat er veranderen? Heel veel. We geven een aantal voorbeelden.
Nadat wethouder Kriens vorig jaar al tegen de zin van de SP de toelage voor chronisch zieken en gehandicapten afschafte en een eigen bijdrage voor de thuiszorg invoerde wordt het nu nog veel erger: de gehandicapte Rotterdammer moet nu voor alles een eigen bijdrage gaan betalen. Algemeen bekend is dat zelfs gehandicapte mensen met een aardig inkomen heel veel extra kosten moeten maken door hun beperking.
Om aan een scootmobiel te komen mag je niet meer dan anderhalf keer de bijstandsnorm verdienen. Dus mensen met een inkomen van 1300 euro worden geacht zelf zo’n duur ding te kopen. Strörmann: “Nadat jarenlang de scootmobielen als voetbalplaatjes werden weggegeven denkt men nu: dat moet anders. Dat moet ook anders, er moet een betere beoordeling komen door de gemeente of zo’n ding wel nodig is. En als een scootmobiel nodig is dan moet het niet zo zijn dat iemand met een inkomen van 1300 euro er zelf één moet kopen voor 2000 euro. Dat kan zo iemand helemaal niet betalen.”
In de nieuwe regels is ook opgenomen dat kinderen vanaf 5 jaar geacht worden de tafel te dekken, op te ruimen in huis en boodschappen te doen als hun ouder of verzorger dat niet meer kan. Dit wordt gebruikelijke zorg genoemd en komt dus in de plaats van thuiszorg.
Strörmann: “Sowieso staat de nieuwe regeling bol van dit soort voorbeelden. Vraag vooral niet om Vervoer op Maat maar probeer liever zo veel mogelijk liftjes van familie en kennissen te bedelen. De SP wil helemaal geen 7 miljoen in 2011 bezuinigen op gehandicapten en chronisch zieken. We zullen aanstaande woensdag in de commissievergadering dan ook een groot aantal voorstellen doen om te redden wat er te redden valt. En als eerste moet wat ons betreft de wijzigingen per 1 oktober teruggedraaid worden!”
- Zie ook:
- Sociale zaken en werk
- Zorg en welzijn