h

Oppakken flyerende activist onrechtmatig

23 september 2010

Oppakken flyerende activist onrechtmatig

Afgelopen dinsdag deelden een aantal mensen flyers uit met daarop een oproep om in oktober te komen demonstreren in Den Haag tegen de komende bezuinigingen. Daarbij werd een van de activisten gearresteerd omdat, zo stelde de agent "de vrijheid van meningsuiting niet opgaat voor het oproepen voor een demonstratie".
De SP vroeg een debat aan dat vanmiddag werd gevoerd. Hierbij stelt de partij dat het stationsplein openbaar gebied is waar gewoon geflyerd moet kunnen worden.

De activist die werd opgepakt stond enige uren cel en een boete van 90 euro te wachten, 'op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV),' zo stelde de politie, mag er niet geflyerd worden. Eerder dit jaar toonde de SP zich al bezorgd over de wijzing in de APV op dit terrein, vooral omdat er in de APV een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen flyeren voor commerciële zaken en flyeren voor ideële, niet-commerciële zaken. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: “Dat onderscheid is helder en op grond van de APV mochten de flyers met een demonstratie-oproep dus wél verspreid worden. Dat valt onder de vrijheid van meningsuiting. Het probleem is dat dat verschil niet duidelijk is voor politie en stadswacht. Zij kunnen zo willekeurig mensen oppakken en dat is niet wat we willen in deze stad. Ik wil dus dat dat onderscheid duidelijk wordt uitgelegd aan onze ordehandhavers.”

Het verhaal van de loco-burgemeester dat het de spoorwegpolitie was die de man arresteerde en op grond van de wet op personenvervoer het flyeren mocht verbieden omdat dat de doorstroom van de reizigers zou hinderen, verwijst De Kleijn naar de prullenbak: “Er is de arrestant niets gemeld over het al dan niet hinderen van de reizigersstroom, er is hem – geheel ten onrechte – medegedeeld dat een oproep tot een demonstratie niet valt onder de vrijheid van meningsuiting. Het verhaal van de wethouder heeft betrekking op grondgebied dat van de NS is. Het stationsplein is echter van ons en daar mogen gewoon demonstratieoproepen verspreid worden.”

U bent hier