h

Nederlandse en Palestijnse muzikanten doorbreken blokkade Gaza

20 september 2010

Nederlandse en Palestijnse muzikanten doorbreken blokkade Gaza

De blokkade waarmee Israël de Gazastrook van de wereld afsluit, zal mensen er niet van weerhouden met elkaar te communiceren. Dat was de boodschap van het Rotterdam voor Gaza benefietconcert dat op 16 september in het WMDC in Rotterdam werd gehouden. Jazz zangeres Denise Jannah, begeleid door pianist Ramón Valle en de Rotterdamse band Maghreb Mania traden op ten behoeve van jeugdtheatergezelschap Theatre Day Production in Gazastrook. Via Internet was het concert ook in het theater in de Gazastrook te volgen en was er zelfs een korte muzikale ontmoeting tussen Rotterdam en Gaza.

De blokkade, die ervoor zorgt dat de meest basale levensbehoeften de Gazastrook niet in komen (en exportgoederen aan de grens verrotten), de verwoestende aanvallen van eind 2008 begin 2009 en de aanval op het internationale hulpkonvooi in mei dit jaar hebben in alle kranten gestaan. De volharding en veerkracht waarmee de bevolking van de Gazastrook het normale leven probeert voort te zetten halen de pers vaak niet “Het leven is moeilijk”, zegt Rafat al Aydeh artistiek leider van Theatre Day via Skype, “maar we steunen elkaar en proberen zoveel mogelijk het normale leven te laten doorgaan.”

Wanneer Rafat al Aydeh, en zijn acteurs en actrices een lied inzetten, komt de Gazastrook even heel dichtbij. Op het podium vindt Maghreb Mania-percussionist Julio het ritme van de darbuka van Mohammad in Gaza. Stemmen en instrumenten vermengen zich en een luid applaus klinkt op uit de zaal. Voor een moment is de blokkade – in ieder geval virtueel - doorbroken.

Met de opbrengst van de avond – ruim 2000 euro – kan Theatre Day voorstellingen en drama workshops maken met en voor kinderen in de Gazastrook. De onderwerpen gaan over dingen uit het dagelijks leven: de bezetting, de blokkade, schaarste en geweld. Maar ook over dromen, fantasie en verbeelding, die in de Gazastrook net zo hard nodig zijn als hier.

Rotterdam voor Gaza

U bent hier