h

De Jong wil Europese tik op Nederlandse vingers om asielbeleid

7 juni 2010

De Jong wil Europese tik op Nederlandse vingers om asielbeleid

SP-Europarlementariër Dennis de Jong gaat vragen stellen aan de Europese Commissie over het Nederlands asielbeleid. Dat kondigde hij vanavond aan tijdens de maandelijkse wake bij Uitzetcentrum Zestienhove. De Jong: "Vreemdelingendetentie moet een uiterste maatregel zijn en mag alleen toegepast worden als mensen zicht hebben op snelle terugkeer naar het land van herkomst en zelf onvoldoende hebben meegewerkt aan hun terugkeer. Nu wordt detentie nog vaak gebruikt als pressiemiddel in de hoop dat mensen dan vanzelf terugkeren. Ik vind het tijd dat Nederland een flinke tik op de vingers van Brussel krijgt."

SP-Europarlementarier Dennis de Jong

De Jong stelde dat de manier waarop uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland worden behandeld, in strijd is met de Europese regelgeving. Alleen als een vreemdeling zicht heeft op snelle terugkeer - binnen een week of twee - en hij werkt niet mee aan terugkeer, mag hij worden opgesloten in de gevangenis. De Jong: "Hier worden mensen opgepakt, opgesloten, weer op straat gezet en na enige omzwerving weer opgepakt."

De SP is ook niet te spreken over het feit dat kinderen in vreemdelingenbewaring zitten en soms van hun vaders worden gescheiden. Ook is het maar mondjesmaat toegestaan dat de gevangenen bezoek van buitenaf ontvangen en mag bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk Nederland het centrum niet in. Er ontbreekt een juridisch loket binnen het uitzetcentrum. Verder wordt er veel te streng opgetreden tegen mensen die wel willen terugkeren, maar niet kunnen: zij krijgen bijna nooit een vergunning op grond van het 'buiten schuld'-criterium, terwijl het officieel beleid is dat zij hier wél aanspraak op zouden moeten kunnen maken. De Jong: "Dit zijn allemaal zaken die moeten verbeteren om het Nederlandse beleid humaner te maken en in de pas te laten lopen met de Europese regels. Ik wil dat Brussel actie onderneemt en onze regering een tik op de vingers geeft."

Verhalen uit de praktijk
Aandacht was er tijdens de wake ook voor het rapport van Justitia et Pax dat onlangs verscheen. In dit rapport doen katholieke geestelijk verzorgers een boekje open over wat zij meemaken tijdens hun werk bij de diverse uitzetcentra die Nederland telt en de verhalen liegen er niet om. Uit het feit dat deze groep mensen - over het algemeen geen types om de barricades te beklimmen - het nodig vindt hun bevindingen naar buiten te brengen, mag geconcludeerd worden dat het water ze aan de lippen staat. Zij verhalen over geweld tegen asielzoekers, het opsluiten van kinderen, het vastzetten van mensen met een lichamelijke of psychische handicap, de onzekerheid over de duur van de opsluiting, enzovoort. Wat ook steekt, is dat zij eigenlijk niets mogen vertellen aan de buitenwacht over de situatie in de vreemdelingenbewaring. De Jong: "Dit rapport sterkt me in het feit dat ik aan de bel moet trekken om de detentie van asielzoekers humaner te maken."

Nieuwe locatie wake augustus
Zondag 4 juli zal voor het laatst de wake worden gehouden op de oude vertrouwde plaats. Half juli sluit het oude detentiecentrum en worden de asielzoekers overgebracht naar het nieuwe. Binnenkort vinden gesprekken plaats met de marechaussee om te zien wat een geschikte plaats is om bij het nieuwe detentiecentrum op het terrein van Rotterdam Airport de wakes te kunnen vervolgen.

U bent hier