h

Goede zorg is een kwestie van keuzes maken

20 mei 2010

Goede zorg is een kwestie van keuzes maken

Met de verkiezingen op komst, worden er in de stad allerhande debatten gevoerd. Zo ook gisteren op het Albeda-college, richting Zorg en Welzijn. De Rotterdamse SP-kandidate Jessica van Ruitenburg liet haar licht schijnen over onderwijs en gezondheidszorg... en oogstte applaus.

Eerste onderwerp van debat was het onderwijs. De SP vindt dat dat voor iedereen toegankelijk moet zijn, ongeacht de hoogte van het inkomen. Het afschaffen van de studiebeurs vindt de SP dan ook een onzalig plan. Het werpt een drempel op voor jongeren die wel talentvol genoeg zijn om te studeren, maar niet over voldoende financiën beschikken. Nummer twintig op de lijst Van Ruitenburg: “Onderwijs moet voor alle jongeren toegankelijk blijven. Dat is een investering in de toekomst!” Deze stelling kon op warm applaus van de ruim tweehonderd aanwezige studenten rekenen.

Ook de stelling dat de bakker niet wil meebetalen aan de opleiding van de chirurg werd door de studenten niet onderschreven. Politici die met dit argument de studiefinanciering naar de prullenbak willen wijzen, kregen ongelijk van de studenten. Een van hen: “Natuurlijk wil de bakker dat de chirurg goed wordt opgeleid en natuurlijk betaal je daar aan mee. De chirurg wil andersom namelijk dat 'ie elke dag goed vers brood kan eten: daar betaalt 'ie ook voor.”

Een van de belangrijkste punten uit het SP-verkiezingsprogramma is het afschaffen van de eigen bijdrage in de zorg. Mensen vragen er niet om, om ziek te worden en naar de dokter te moeten. Ook deze stelling kon op bijval van de studenten rekenen, al werd kritisch opgemerkt dat er wel bezuinigd moet worden de komende tijd. Van Ruitenburg: “Zeker, er moet bezuinigd worden, maar dat kan bijvoorbeeld goed op de managementlagen in de zorg en op alle papieren rompslomp die artsen en verzorgenden moeten invullen. Bovendien is bezuinigen keuzes maken. Je kan je geld uitgeven aan dure vliegtuigen of aan zorg. De SP kiest voor het laatste.”

U bent hier