h

Rotterdam gaat beter op asbest controleren

15 april 2010

Rotterdam gaat beter op asbest controleren

De gemeente Rotterdam verbetert het toezicht op het verwijderen van asbest. Nadat de stad door de VROM-inspectie op de vingers was getikt, maakte de SP werk van de lakse houding. Met schriftelijke vragen en een debat riep de partij de wethouder op dit punt tot de orde.

De afgelopen jaren maakte de gemeente Rotterdam een potje van het toezicht op het verwijderen van asbest. Er waren te weinig ambtenaren met te weinig kennis en samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke diensten was ver te zoeken. De SP is blij dat de gemeente stappen heeft gezet om mensen op te leiden en het toezicht te verscherpen. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: “Het is goed dat de gemeente haar taak als toezichthouder eindelijk serieus gaat nemen, want nog te veel asbestverwijderaars nemen het niet zo nauw met de regels.”

Rotterdam voldoet met de nieuwe werkwijze aan de eisen van de VROM-inspectie en heeft daarbovenop nog enkele maatregelen genomen. De belangrijkste daarvan is dat de eindverantwoordelijkheid voortaan bij één dienst ligt en dat daarmee ook maar één wethouder bij problemen tot de orde moet worden geroepen. De Kleijn: “Deze verbetering zorgt er – zo hoop ik – voor dat het langs elkaar heen werken verleden tijd is.”

Bij het verwijderen van asbest komen altijd veel verschillende partijen kijken, zoals opdrachtgevers, laboratoria, verwijderaars, gemeenten, de Arbeidsinspectie, VROM, certificeerders, de stortlokatie en soms de politie. Sinds kort staan al deze partijen in het landelijk asbestvolgsysteem, waarmee in één oogopslag te zien is welke partijen op welk moment in welk stadium met een asbestproject bezig zijn. Sjoemelen met asbest wordt zo weer een stukje minder gemakkelijk. De planning is dat Rotterdam voor 1 oktober dit jaar ook is aangesloten op dit systeem. De Kleijn: “Elke stap die de gemeente zet om het rommelaars met asbest moeilijker te maken, juicht de SP toe, dus we zullen scherp in de gaten houden of de deadline van 1 oktober ook gehaald gaat worden en of de scherpte bij de controleurs aanblijft.”

Per jaar sterven zo'n zevenhonderd mensen aan de gevolgen van kanker die door asbest wordt veroorzaakt. De landelijke SP dringt, bij monde van Remi Poppe, al langer aan op strengere regels rondom het verwijderen van asbest maar de uitvoering daarvan verloopt bijzonder traag. De Kleijn: “Zo lang de landelijke regels voor de asbestbedrijven nog te slap zijn, moet de stad Rotterdam op dit terrein het heft maar in eigen hand nemen.”

SP boos over voortdurend gerommel met asbest
Rotterdam moet zelf op asbest controleren

U bent hier