h

Rotterdam moet zelf op asbest controleren

26 februari 2009

Rotterdam moet zelf op asbest controleren

De gemeente Rotterdam gaat onveilig om met asbest bij sloopprojecten. Dat blijkt uit rapportage van de VROM-inspectie en werd onlangs geïllustreerd door een incident in de Dosiostraat. Bij een sloopproject voerden medewerkers zonder enige bescherming asbesthoudend materiaal af. Omdat asbest een groot gevaar voor de volksgezondheid is, vindt SP-raadslid Leo de Kleijn dat de gemeente eigen controles op de bouwplaats moet uitvoeren. Daarvoor moeten eigen mensen opgeleid worden. Ook zou de gemeente zelf geen zaken meer moeten doen met bedrijven die de regels overtreden.

asbestlint

Die controle ter plaatse op de afvoer van asbesthoudend materiaal is er nu niet. Van achter het bureau wordt alleen gekeken of de asbestverwijdering bij een sloopproject plaatsvindt door een gecertificeerd bedrijf. “Volstrekt onvoldoende,” vindt De Kleijn, “zo'n incident aan de Dosiostraat bewijst maar dat die certificering niet zo veel voorstelt. Dan moet de gemeente zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van de Rotterdammers en zelf controleurs opleiden.”

De SP wil ook weten op welke punten Rotterdam slecht scoorde in het onderzoek van de VROM-inspectie. Daarin is onder andere gekeken naar de kwaliteit van de sloopvergunningen, die aan de basis ligt van een veilig vervolgtraject. De Kleijn: “Ik wil van de wethouder weten wat hij gaat doen om ervoor te zorgen dat mensen in de bouw veilig en asbestvrij kunnen werken. En om een voorbeeld te stellen zou het goed zijn als in ieder geval de gemeente zelf geen zaken doet met sloopbedrijven die de regels rondom asbest overtreden.”

Dossier Asbest

U bent hier