h

Nieuwe college te rechts én met te veel wethouders

29 april 2010

Nieuwe college te rechts én met te veel wethouders

Het nieuwe college en het bijbehorende coalitieakkoord dat vanmiddag gepresenteerd werd, is veel rechtser dan nodig. Bovendien zal het nieuwe stadsbestuur uit te veel wethouders bestaan. Dat vindt de Rotterdamse SP-fractie. Het akkoord van PvdA, VVD, D66 en CDA biedt geen houvast voor Rotterdammers die het het hardst nodig hebben.

uitgeperste citroenIn het totaal gaat dit college 250 miljoen bezuinigen. Dit zal vooral ten koste gaan van bijzondere bijstand, maatschappelijke opvang en voorzieningen, zoals bibliotheken. Ook het duurzaamheidsbeleid moet het ontgelden, evenals cultuur. Het college gaat wel door met de sloop van tienduizenden betaalbare woningen, met de Rotterdamwet en zonder perspectief verplicht werken als je een uitkering hebt.

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: “Rotterdam is met deze maatregelen het braafste bezuinigingsjongetje van de klas. Er wordt niet geprobeerd bezuinigingen op Rotterdam tegen te houden: ze worden door dit stadsbestuur klakkeloos uitgevoerd. Een groot gedeelte van de stad gaat daar flink last van krijgen. Van voorzieningen voor gewone Rotterdammers en de aanpak van onze wijken blijft straks weinig over.”

Ook het aantal wethouders vindt de SP veel te hoog. Een stad als Rotterdam zou prima bestuurd moeten kunnen worden door vijf mensen. Nu worden dat er acht. Drie voor de PvdA, twee voor zowel de VVD als D66 en één persoon voor het CDA. De Kleijn: “Dat is een meerderheid aan liberalen in het stadsbestuur. Rotterdam maakt opnieuw een ruk naar rechts.”

Coalitieadvies: niet over links

U bent hier