h

Stop de vertrutting in Rotterdam

25 februari 2010

Stop de vertrutting in Rotterdam

Aanstaande vrijdag- en zaterdagavond gaan SP'ers op pad met het programma op een bierviltje voor een leuker Rotterdam. Rotterdam vertrut volgens de SP. Het wordt er daardoor niet leuker op in de binnenstad. Rotterdam gaat te krampachtig om met sluitingstijden in de horeca en doet te moeilijk over vergunningen voor terrassen. Allemaal om het zogenaamde veiligheidsgevoel in de stad te bevorderen. Ook is er te weinig ruimte voor nieuwe culturele initiatieven en te weinig aandacht voor Rotterdamse kunstenaars en creatieven.

Op het viltje met daarop: Stop de vertrutting in Rotterdam!, dat in de Rotterdamse kroegen wordt uitgedeeld, wordt er naast ruimere openingstijden en meer terrassen voor de horeca ook aandacht besteed aan de coffeeshops. Alle coffeeshops die aan alle regels voldoen mogen weer open als het aan de SP ligt.

Het overdreven strakke terrassenbeleid, het moeilijk doen met vergunningen, het sluiten van coffeeshops die aan de regels voldoen is pure symboolpolitiek vindt Kevin Levie (23), een rasechte Rotterdammer en nummer 3 op de SP-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Levie: "Het is een soort veiligheidsfetisj, in plaats van onveiligheid echt aan te pakken wordt de gezelligheid aangepakt en daar wordt de stad niet leuker en zeker niet veiliger van." Uit een horeca-onderzoek bleek onlangs dat tientallen horeca-uitbaters zich niet echt gesteund voelen door de gemeente als ze met initiatieven of ideeën komen om de horeca en daarmee de stad aangenamer te maken.

Rotterdam maakt volgens de SP ook niet genoeg gebruik van de creativiteit in de stad. Soms lijkt het of de gemeente Rotterdamse evenementen liever uitbesteedt aan organisatoren, kunstenaars en programmeurs van buiten de stad. Ook maken de SP'ers zich sterk voor het behoud van een goede bioscoop in de binnenstad wanneer Lantaren/ Venster en Cinerama uit het centrum verdwijnen.

Edwin de Voigt, cultureel ondernemer, kunstenaar en SP-lijstduwer (nummer 29) vindt dat het culturele aanbod in de stad verschraalt. Er is gewoon te weinig ruimte voor kleine en nieuwe initiatieven, feesten en poppodia. De Voigt: "Veel Rotterdamse culturele evenementen worden grotendeels uitgevoerd door professionals van buiten Rotterdam terwijl er genoeg talent is in Rotterdam met feeling voor de stad. En dat is natuurlijk doodzonde. Het centrum moet weer gaan leven, daarvoor moeten er genoeg broedplaatsen en opdrachten zijn voor Rotterdamse creatieven." De SP vindt een kwalitatief goede bioscoop ook van levensbelang voor een levendige stad. De Voigt: "Ik ben niet, en vele anderen met mij, in het centrum gaan wonen om in Zuid naar de bioscoop te gaan."

U bent hier