h

Leefbaar begint verkiezingsbeloftes nu al te breken

27 februari 2010

Leefbaar begint verkiezingsbeloftes nu al te breken

Donderdagavond debatteerden politici in Rozenburg over deze nieuwe deelgemeente van Rotterdam. De PvdA was niet geïnteresseerd en stuurde niemand, maar het opvallendste was wel dat Robert Simons van Leefbaar Rotterdam toegaf dat de verkiezingsbelofte om ieder gezin 500 euro te geven na de verkiezingen niet veel waard is.

De debatleider vroeg Leefbaar-raadslid Simons of het niet gek is dat Leefbaar Rotterdam in tijden van bezuinigingen 500 euro wil weggeven – ook aan de allerrijkste gezinnen van Rotterdam. Simons’ antwoord liet zien dat de verkiezingsbelofte van Leefbaar nu al weinig waard is: “Wij zijn in ons verkiezingsprogramma uitgegaan van de situatie van nu. Die 500 euro per gezin, dat kan best minder worden.”

“Armen betalen verkiezingskadootje”
SP-lijsttrekker Leo de Kleijn: “De SP heeft wél rekening gehouden met de crisis. Wij willen een realistische lastenverlaging, maar dan alléén voor gewone mensen. Voor hun is 150 tot 200 euro heel veel; de rijken in Rotterdam merken dat niet eens. Vergeet niet dat Leefbaar Rotterdam met de ene hand geeft en steelt met de andere. Zij willen bijvoorbeeld 15 miljoen bezuinigen op armoedebeleid en maar liefst 50 miljoen op welzijn. Het zijn dus de armen en de gewone Rotterdammers die voor het ‘verkiezingskadootje’ van Leefbaar mogen opdraaien. En nu krabbelen ze ook al terug over die lastenverlaging.”

“Linkse lente of rechtse winter?”
“De SP heeft er wel rekening mee gehouden, maar legt zich niet zomaar neer bij bezuinigingen via de gemeenten. Gelukkig is het kabinet dat dit van plan was, net gevallen. De kiezers kunnen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni bepalen wie de crisis moet betalen. Rechtse partijen zoals Leefbaar kiezen voor bezuinigen op de zwaksten. De SP wil dat de rijken, de banken en de bonusgraaiers moeten opdraaien voor de rotzooi die ze zelf hebben veroorzaakt”, aldus De Kleijn. Hij vervolgt: “Een stem op de SP, aankomende woensdag én over drie maanden, is een stem op een linkse lente in plaats van een koude rechtse winter.”

U bent hier