h

Jan Marijnissen op BuurtAvontuur in Vreewijk

13 februari 2010

Jan Marijnissen op BuurtAvontuur in Vreewijk

Donderdagavond trokken een twintigtal SP'ers Vreewijk in om de mensen op te roepen op 3 maart naar de stembus te gaan en om te horen wat de stand van zaken is rondom de voorgenomen sloop van de wijk. SP-voorman Jan Marijnissen en Kamerlid Remi Poppe versterkten dit keer de ploeg.

Marijnissen ontkwam er niet aan: aanbellen bij mensen die tegen de voorgenomen sloop van de wijk zijn. Bijna 90 procent van de mensen ziet dat niet zitten en wil dat er meer geinvesteerd wordt in goed onderhoud van de woningen. Daaraan heeft het de afgelopen jaren ontbroken, terwijl de mensen wel het volle pond aan huur betalen. Een aantal mensen zou het liefst gezamenlijk de woningen onderbrengen in een nieuwe, kleine corporatie, die werkt op de menselijke maat en meer luistert naar de bewoners. Pogingen om de wijk tot monument te laten verklaren verkeren momenteel in een pat-stelling. Maar wat het meest knaagt is de onzekerheid over de plannen. Marijnissen: "Er moet duidelijkheid komen over de plannen en de bewoners moeten daarbij een doorslaggevende stem hebben."

Jan Marijnissen belt aan

Vreewijk wordt momenteel geteisterd door een golf aan woninginbraken. Bendes werken systematisch straat voor straat af en slaan alleen de mensen met een agressieve hond over. Bij de strooptocht naar flatscreens, sieraden en geld, maken ze van de woning een enorme puinhoop. Ondanks het advies van de politie om 's avonds de deur niet meer open te doen, waren er nog zat mensen die de SP-verkiezingskrant persoonlijk wilden aannemen, zoals van SP-lijsttrekker Leo de Kleijn: "De bendes werken systematisch, dus ik had gehoopt dat de politie hier allang werk van had kunnen maken. Maar daarvoor moet je ook voldoende agenten hebben: voor het onderzoek en om te surveilleren op straat."

Leo de Kleijn belt aan

Bij 'Oma Kookt' kon iedereen even opwarmen. Het huiskamerrestaurant serveert Hollandse kost maar levert vooral aan over- en ploegendienstwerkers, voornamelijk in het havengebied. Eigenaresse en SP-lid Miranda de Bruin licht de kaart toe.

Op met z'n allen weer door de straten zigzaggend naar het verzamelpunt, BewonersOrganisatie Vreewijk. Onderweg komen ook de verhalen van de jongerenoverlast naar voren. "Maar," zo relativeren later weer ander bewoners, "er is ook niets te doen voor de jongeren hier. Vroeger was het buurthuis de Brink tot laat 's avonds open, nu is het een soort zalen-verhuurbedrijf geworden."

Marijnissen sloot zijn tour af met een gesprek met Heiltje de Vos, ex-CPN-raadslid in Rotterdam en actief in het 4 mei-comité. Onlangs kreeg het comité een brief van de gemeente waarin forse bezuinigingen op alle vrijwilligersorganisaties werden aangekondigd. Een bestuurder van de deelgemeente vertelde haar dat het zo'n vaart niet zou lopen, maar ondertussen staat er daarvan niets zwart op wit.

Heiltje Vos in gesprek met Jan Marijnissen

Na haar verhaal barstten meer mensen los in een klaagzang op de aankomende bezuinigingen. Vooral welzijnswerk, jongeren- en ouderenwerk en bewonersorganisaties zijn de dupe: zij raken hun subsidies, gebouwen en personeel kwijt. En daarmee ook de expertise en de betrokkenheid bij de wijk. De Kleijn: "Het is verschrikkelijk. Je krijgt als club alleen nog geld als je precies in het ritme van de deelgemeente meemarcheert."

U bent hier