h

"Armoede is het probleem, niet de armen”

28 februari 2010

"Armoede is het probleem, niet de armen”

“Het gemeentebestuur van Rotterdam moet er zijn voor álle Rotterdammers. Dat betekent: armoede aanpakken, zorgen voor genoeg betaalbare woningen, en voor fatsoenlijke voorzieningen voor jongeren”, benadrukte Kevin Levie gisteren in het debat met de jongste kandidaat-raadsleden in de Centrale Bibliotheek.

Door mensen met hoge inkomens naar Rotterdam te lokken, zegt het stadsbestuur eigenlijk dat de verkeerde mensen in Rotterdam wonen. Er worden dure koopappartementen gebouwd en betaalbare huurwoningen gesloopt waardoor gewone mensen achter het net blijven vissen. “De woningbouw moet uitgaan van de behoeften van de Rotterdammers”, aldus Levie. In het bijzonder van Rotterdammers met wat minder geld. “De armoede is het probleem, niet de armen”, stelde hij voor een applaudisserend publiek.

Investeren in onderwijs blijft volgens de SP’er belangrijk, maar is nog maar het halve werk. “Problemen op school komen ook voort uit problemen thuis.” Schulden, armoede en slechte voorzieningen zorgen ervoor dat scholieren op school achteruit gaan. Door hun thuissituatie te verbeteren zullen scholieren veel beter op school presteren."

Terwijl de anderen partijen die van de landelijke overheid opgelegde bezuiniging van omstreeks 300 miljoen euro zonder mopperen aanvaarden, blijft de SP voor Rotterdam knokken. Wie waarop moet bezuinigen is voor Levie nog een open vraag. “Het punt is als we allemaal gaan zeggen ‘helaas moeten wij bezuinigen’, dan gaat dat ook gebeuren. Maar wat wij Den Haag ook kunnen zeggen is: ‘Rotterdam pikt het niet’.”

U bent hier