h

Stadsvisie op bomen stapje in goede richting

22 januari 2010

Stadsvisie op bomen stapje in goede richting

Woensdag besprak de commissie het bomenbeleid van de gemeente Rotterdam. De SP is blij dat er na tien jaar opnieuw een visie vanuit de stad wordt gegeven op het groen. Het is een visie die bovendien pleit voor meer diversiteit en die bomen bij (her)inrichtingsplannen meer centraal stelt dan nu. Kanttekeningen waren er echter ook.

Noordsingel met sneeuw

Momenteel ligt de verantwoordelijkheid voor het groen bij de deelgemeentes. De ene gaat daar veel beter mee om dan de andere, dus de SP is blij dat er richtlijnen zijn vanuit de stad. SP-woordvoerder Leo de Kleijn: "Ik heb nog wel vragen over hoe 'de stad' de deelgemeentes aan de visie gaat houden. De SP pleit er dan ook al jaren voor om van 'groen, milieu en dierenwelzijn' één portefeuille te maken en die onder te brengen bij een enthousiaste wethouder aan de Coolsingel."

Groene corridors
Onderkend wordt dat bomen en de onderbegroeiing van belang zijn voor de insecten en kleine zoogdieren in de stad. De SP vindt het dan ook jammer dat er in de visie geen voorstel staat om zogenaamde groene corridors in de stad aan te leggen. Deze corridors zijn groene verbindingen tussen alle grotere stukken groen in Rotterdam onderling en naar de buitengebieden. Opsteller van de Rotterdamse dierenwelzijnsnota en SP-raadslid Josine Strörmann: "Het leefgebied van de dieren wordt met zo'n corridor enorm uitgebreid en zo kunnen ze bijvoorbeeld makkelijker naar voer zoeken."
Bij de bespreking van de visie gaf wethouder Bolsius wel aan verder te spreken met diverse milieuorganisaties over de aanleg van dergelijke groene verbindingen.

Netjes op een rijtje
De visie op de bomen is ook een beetje keurig. Het aantal soorten bomen wordt weliswaar uitgebreid, maar het aantal soorten per weg, plein of wijk weer beperkt. Ook valt ergens te lezen dat jonge en oude bomen niet naast elkaar mogen staan omdat dat rommelig is. Daarnaast ontbreken in de visie speelbomen en -bosjes voor de kinderen in de wijken. De Kleijn: "Superrommelig, die speelbosjes, maar wel heel effectief voor de kinderen en hun ouders."

Betrek mensen bij het groen
Meer betrokkenheid van de mensen in de wijken bij het groen, zou in de visie niet misstaan hebben, die nu rept over zaken als 'het omtoveren van doorgaande wegen in park lanes' en het 'opstellen van profielen die passen bij de diverse sferen van de singels'. Daar waar het gaat om plekken in Rotterdam die van 'niemand' zijn, zoals doorgaande wegen is het prima dat de stad plannen ontwikkelt, maar voor groen in de wijk en parken, zouden bewoners en gebruikers het laatste woord moeten hebben. De Kleijn: "Mensen kunnen prima in hun eigen buurt aangeven wat er aan groen en bomen nodig is, daar is geen 'profiel' voor nodig. Mensen mee laten beslissen vergroot bovendien de betrokkenheid bij de leefomgeving."

Boom centraler bij inrichtingsplannen
Winst is dat wordt voorgesteld om een 'bomenplan' direct bij het maken van (her)inrichtingsplannen in te passen. Nu gebeurt dat meestal niet en komt het besluit voor het kappen van bomen na het besluit over een inrichtingsplan te liggen. Bezwaar maken is dan kansloos, omdat de plannen als geheel al zijn goedgekeurd. De Kleijn: "Als deze richtlijn goed wordt uitgevoerd en de Rotterdammers echt worden betrokken bij de inrichting van het groen dan is dat een stap in de goede richting om een stad vol mooie bomen te krijgen."

Groenvisie havenbedrijf grijs en grauw

U bent hier