h

Huis opgeknapt, bewoner failliet

18 januari 2010

Huis opgeknapt, bewoner failliet

In grote delen van Rotterdam gaat de gemeente de verkrotting tegen door eigenaren van verloederde woningen aan te schrijven. Dat opknappen is een prima zaak, maar de SP wil dat er maatwerk per eigenaar-bewoner wordt afgesproken. SP-lijsttrekker Leo de Kleijn: “Een huisjesmelker mag hard worden aangepakt maar met iemand die net de hypotheek van z'n huis kan betalen moet je dusdanige afspraken maken dat 'ie niet failliet gaat aan de opknapbeurten.” De SP stelt schriftelijke vragen.

portiekflat

De woningen die worden opgeknapt zijn veelal de naoorlogse portiekwoningen zoals die gevonden worden in wijken als Carnisse, de Tarwewijk en Hillesluis. Het achterstallig onderhoud in deze wijken kent vele oorzaken: een aantal eigenaar-bewoners heeft na maandelijkse aflossing van de hypotheek geen geld meer over voor onderhoud. De hoge doorloopsnelheid van de bewoners bevordert de samenhang binnen het portiek niet, sommige portieken worden gedomineerd door huisjesmelkers die het opzetten van een goed lopende Vereniging Van Eigenaren frustreren, enzovoort. Door het aanschrijven van de bewoners wil de gemeente afdwingen dat de woningen worden opgeknapt. De Kleijn: “Opknappen is prima, maar dan moeten er afspraken gemaakt worden met de bewoners, zodat ze bijvoorbeeld de financiering rustig rond kunnen krijgen. Ook de termijn waarbinnen alle werkzaamheden gedaan moeten zijn, is nu vaak krap.”

Met een zogenaamde Svn-lening is mogelijk financiële ondersteuning te krijgen voor het opknappen van de eigen woning. De hoogte van het inkomen is een criterium om voor de lening in aanmerking te komen. De Kleijn: “Ik wil weten of mensen wel goed op de hoogte worden gesteld als hun woning wordt aangeschreven en ik wil weten of in zo'n traject de financiële mogelijkheden ook goed naar voren komen.”
Als bewoners de opknapkosten echt niet kunnen dragen, dan zijn een aantal woningcorporaties, middels zogenaamde adoptieprojecten, genegen de panden op te kopen. Vaak echter tegen een lager bedrag dan dat de bewoners er voor hebben neergeteld. De Kleijn: “Zij blijven met een restschuld zitten, betalen huur, en zijn hun woning 'kwijt'. Dat moet toch voorkomen kunnen worden.”

De SP is ook benieuwd naar de oplossingen die worden geboden in portieken met een mix van eigenaar-bewoners en huisjesmelkers. Die laatste frustreren vaak onderhoudswerk en een goed functionerende VVE omdat dat tijd en geld kost. De Kleijn: “De eigenaar-bewoners mogen er niet de dupe van worden dat huisjesmelkers het portiek hebben laten verloederen.”

U bent hier