h

Buurten deze week: mensen maken het verschil

13 januari 2010

Buurten deze week: mensen maken het verschil

Deze week gingen SP'ers wederom langs de deuren in een aantal buurten om met bewoners te praten over het reilen en zeilen in de wijk en om de jaarkrant van de SP-Rotterdam af te geven. De afgelopen dagen werden Nieuw-Crooswijk, Schiemond, Carnisse, Nesselande, Cool en Spangen bezocht en overal waren er wel zaken die goed en slecht gaan.

In gesprek met een bewoner van Nesselande
Buurten in Nesselande

In Nieuw-Crooswijk bleek het grootste probleem dat er een gebrek aan voorzieningen is; inmiddels zijn al veel voorzieningen, zoals buurthuizen, gesloten en de bewoners zijn bang dat dit ook met de overgebleven voorzieningen zal gebeuren. Echter, in Nieuw-Crooswijk bleek ook hoe het ook kan. Onder de bezielende leiding van Stien Weygertse hebben buurtbewoners zelf een gezamenlijke tuin ingericht waar vertier is voor jong en oud en waar iedereen welkom is. Dat mensen het verschil maken bleek ook in het centrum aan de Boomgaardstraat in Cool: hier hebben de buurtbewoners zich succesvol ingezet om de buurt te verbeteren door hun artistieke talent in te zetten en de straten op te fleuren met kunstwerken van mozaïek.

Buurten in Nieuw-Crooswijk
Buurten in Nieuw-Crooswijk

In Carnisse in de omgeving van de Klaverstraat is sprake van een geheel andere problematiek, hier dreigen huiseigenaren onteigend te worden indien zij hun woning niet opknappen. Dit zal als gevolg hebben dat de bewoners met een restschuld blijven zitten, omdat de woningen in veel gevallen minder waard zijn dan in het verleden. In sommige gevallen is er daadwerkelijk sprake van noodzakelijk onderhoud vanwege de veiligheid, maar in sommige gevallen is deze noodzaak niet direct aanwezig, maar eerder wenselijk. Wat buiten kijf staat is dat de mensen die het aangaat op dit moment in ieder geval onvoldoende tijd krijgen om de financiën voor een verbouwing rond te krijgen; de gemeente lijkt niet altijd te beseffen dat in de Klaverstraat en omgeving veel mensen wonen met een laag inkomen die niet zomaar 15.000 euro kunnen ophoesten.

Op de koffie bij de daklozenopvang
Op de koffie bij de daklozenopvang in Nieuw-Crooswijk

De komende week gaan actieve SP'ers weer een aantal keer de buurt in: donderdag de 14e gaan we langs de deuren in Pendrecht, vrijdag zullen we op pad gaan in de Jaffa-buurt in Kralingen-West en zaterdag gaan we buurten in het Oude-Noorden en de Agniesebuurt. Ook een keer meedoen? Bel of mail dan met Vincent Vergeer: (06) 811 59 898 of vincentvergeer@gmail.com

Buurten in het Centrum
Langs de deuren in het centrum

U bent hier