h

Crisis Dubai trekt Rotterdamse haven mee

1 december 2009

Crisis Dubai trekt Rotterdamse haven mee

bai World is via dochterbedrijf Dubai Ports World (DP World) één van de grote investeerders in de Tweede Maasvlakte. Dubai World is echter in de financiële problemen geraakt en de overheid van Dubai zegt niet garant te staan voor de schuld. De SP heeft al langer twijfels bij de vooruitzichten voor de containeroverslag in de Rotterdamse haven en wil deze kwestie donderdag aan de orde stellen in de gemeenteraad.

half geladen containerschip

DP World sloot in 2007 een contract voor één van de drie nieuwe containerterminals met een waarde van 900 miljoen euro en is daarmee een van de grootste investeerders op de Tweede Maasvlakte. Dubai World is echter in de financiële problemen gekomen en de overheid van Dubai staat niet garant voor de opgebouwde schuldenlast van 59 miljard dollar. SP-raadslid Leo de Kleijn maakt zich zorgen: "Als een investeerder toch niet zo stabiel is als 'ie indertijd leek, dan kan dat grote financiële gevolgen hebben voor het Havenbedrijf en de Rotterdamse belastingbetaler."

Eerder dit jaar stelde De Kleijn al schriftelijke vragen over de gevolgen van de economische crisis op de capaciteit en de werkgelegenheid in de haven. Ook toen stelde hij de financiële positie van het Havenbedrijf aan de orde. Antwoorden van het college op de vragen zijn er nog niet. De Kleijn: "De crisis is wereldwijd nog niet voorbij en treft op deze manier ook de haven van Rotterdam. Daar moeten we maatregelen op nemen in plaats van onze kop in het zand te steken en denken dat het wel goed komt."

U bent hier