h

Anti-kraakwet maakt honderden Rotterdammers dakloos

17 november 2009

Anti-kraakwet maakt honderden Rotterdammers dakloos

De invoering van de anti-kraakwet, gepland voor 1 januari volgend jaar, gaat voor grote problemen zorgen, zo stelt de SP. Honderden mensen raken dakloos, en vervangende woonruimte die betaalbaar is ligt niet voor het oprapen. Bovendien lost het de leegstand in de stad niet op. SP-raadslid Leo de Kleijn stelt daarom aanstaande donderdag in de raad voor hier uitgebreid over verder te praten om de komende problemen het hoofd te bieden.

deur kraakpand ZwaerdecroonstraatAls de Eerste Kamer akkoord gaat, dan is het per 1 januari volgend jaar verboden om een woning nog langer te kraken. Op het moment dat de gemeente de anti-kraakwet gaat handhaven dan betekent dat dat honderden Rotterdammers uit hun woning worden gezet. De vraag is waar deze mensen naartoe moeten. SP-raadslid Leo de Kleijn: “Er is een schreeuwend gebrek aan betaalbare woningen in Rotterdam. In de praktijk betekent het dat deze mensen op straat komen te staan of in handen vallen van woningbemiddelingsbureautjes die torenhoge commissie vragen.”

Kraken is al jaren een probaat middel om corporaties en andere verhuurders te dwingen hun panden te gebruiken en niet te laten verloederen. Anti-kraakbureautjes zouden dit gat moeten ondervangen. De SP vindt dit echter geen oplossing omdat in te beheren gebouwen altijd maar een minimaal aantal mensen gezet wordt in plaats van dat alle beschikbare ruimte efficiënt benut wordt. Bovendien zijn anti-kraakbewoners niet wettelijk beschermd zoals gewone huurders. De Kleijn: “Je kan elk moment je huis uit gezet worden, de huisbaas kan te pas en te onpas bij je binnenvallen en je mag nooit langer dan een paar dagen van huis zijn. Kortom, je bent rechtenloos.”

Een andere manier om de leegstand tegen te gaan is de eigenaar een boete geven als hij z'n pand 6 maanden leeg laat staan maar dat niet meldt bij de gemeente. Een dwangsom kan pas gegeven worden na veel over en weer gepraat. Ook zou de gemeente een pand makkelijker moeten kunnen terugvorderen om terug te geven aan de woningmarkt. De Kleijn: “Maar het is de gemeente die dan aan moet tonen of een pand voor bewoning geschikt is, met veel juridische getouwtrek met de eigenaar. Krakers hebben daar meteen zicht op.”

Tot slot is de kraakscene altijd een vruchtbare voedingsbodem voor allerhande creatieve projecten die niet precies passen in de regels van het bestaande culturele aanbod. Kraakpanden vormen vaak prima culturele broedplaatsen. De Kleijn: “Het zou doodzonde zijn als deze broedplaatsen uit Rotterdam zouden moeten verdwijnen.”

U bent hier