h

Hoek van Holland: er blijven veel vragen

3 september 2009

Hoek van Holland: er blijven veel vragen

Vandaag debatteerde de gemeenteraad over de gebeurtenissen in Hoek van Holland op 22 augustus. Op die zaterdagavond mondde het strandfeest Sunset Grooves uit in rellen door voetbal-hooligans, de dood van een 19-jarige jongen en veel gewonden. "Ouders moeten met een gerust hart hun kinderen naar een strandfeest kunnen sturen", vond SP-fractievoorzitter Theo Coşkun vanmiddag. "Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid de veiligheid waarborgt. Dat is de kerntaak van de overheid, en dat vertrouwen is beschaamd." De SP heeft nog veel vragen over hoe het zo heeft kunnen lopen.

Op het strandfeest kwamen veel meer mensen af dan oorspronkelijk verwacht. Al een dag voor het feest was er informatie dat hooligans het feest zouden kunnen komen verstoren. Daarover werden de burgemeester en de korpschef niet geïnformeerd. Volgens een intern onderzoek besloot de verantwoordelijk commandant bovendien de ME niet te hulp te roepen. Het resultaat was dat de politie-agenten die er wel waren in het nauw gedreven werden door een groot aantal hooligans, en dat maar liefst 21 agenten zich gedwongen voelden gericht te schieten.

Na het drama in Hoek van Holland werd er in de media veel gespeculeerd over wat er precies gebeurd was en wie er verantwoordelijk was. Burgemeester Aboutaleb kondigde eerst aan de komende twee jaar geen soortgelijke dancefeesten te willen toestaan - een volgens de SP voorbarig besluit. Vervolgens stelde de burgemeester in de media dat hij onvoldoende bevoegdheden had om hooligans aan te pakken. Coşkun: "De burgemeester heeft zo vooral bijgedragen aan verwarring: zijn houding had anders gemoeten. Hij moet niet zichzelf indekken, maar zijn verantwoordelijkheid nemen voor de politie."

Wat de SP betreft zijn er veel zaken om tot op de bodem uit te zoeken: fouten in de politie-organisatie en de rol van de korpsleiding en burgemeester; het optreden van de politie ter plekke; de procedure rond vergunningen voor grote evenementen in Rotterdam; en ook en vooral: hoe om te gaan met Rotterdamse hooligans. Vandaag werd gesteld dat er sinds de voetbalrellen in 1999 over ruim 1200 hooligans informatie is verzameld. Dat roept echter de vraag op: wat is er met die informatie gedaan? En hoe kan het dat er van de 250 mensen die betrokken waren bij de rellen op Sunset Grooves, pas drie mensen zijn opgepakt?

De burgemeester heeft nu aangekondigd dat hij het COT (instituut voor veiligheids- en crisismanagement) een uitgebreider onderzoek zal laten doen. Coşkun stelde: "Het is vreemd als degene die onderzocht wordt zelf opdracht geeft tot het onderzoek. Dat geeft een suggestie van een 'old boys network'. Daarom is het beter als de gemeenteraad de onderzoeksvragen stelt, het onderzoek begeleidt, en bekijkt wie het moet uitvoeren." Daarvoor was er in de gemeenteraad echter onvoldoende steun.

Het laatste woord is nog niet gezegd over de gebeurtenissen in Hoek van Holland. Naast het COT-onderzoek komt er ook nog een onderzoek van de Rijksrecherche en een onderzoek naar het fenomeen hooligans. De komende tijd zal verder moeten blijken hoe het politie-optreden, de organisatie van het evenement en de vergunningverlening zijn verlopen, en hoe we drama's als deze in het vervolg kunnen voorkomen. In de tussentijd moeten de aanstichters van de rellen zo snel mogelijk worden opgepakt en bestraft.

Berichten over Hoek van Holland in de media

U bent hier