h

Lijnbaanplan hoort in prullenbak

22 juni 2009

Lijnbaanplan hoort in prullenbak

SP-raadslid Leo de Kleijn zal tijdens de raadsvergadering komende donderdag voorstellen om af te zien van de sloop van twee flats aan de Lijnbaanhoven. Volgens De Kleijn moet het College haar plan intrekken omdat er onvoldoende draagvlak is onder bewoners én in de gemeenteraad. Bovendien is het Collegeplan slecht onderbouwd en gaat het alleen uit van de belangen van de vastgoedeigenaren.

Lijnbaanhoven

Bouwtechnisch zijn de flats prima in orde, meent de Kleijn: “Een onderzoek vanuit de TU Delft gaf in 2005 aan dat de flats nog zeker vijftig jaar meekunnen. Vooral de flats van Amvest hebben wel te maken met veel achterstallig onderhoud, maar het is wat mij betreft simpelweg de taak van de verhuurders om er voor te zorgen dat hun bezit op orde is. De gemeente moet zich niet onder druk laten zetten door eigenaren die eurotekens in de ogen krijgen bij sloop en nieuwbouw.”

Het stedenbouwkundig plan dat eind april door het College werd vastgesteld, vertrekt volgens de SP vanuit een zwakke analyse en de verkeerde uitgangspunten. De Kleijn: “We zijn zeker niet tegen alle ingrepen in dit gebied. De Lijnbaan zelf is verrommeld en moet absoluut een opknapbeurt hebben om de oude glorie te herstellen. Ook moet er wat ons betreft veel grondiger nagedacht worden over het gewenste winkelaanbod in relatie tot de rest van het winkels in het centrum. De Lijnbaan zou bijvoorbeeld een prima toekomst kunnen hebben als een kleinschalige winkelstraat met een divers aanbod van winkels en horeca. Het College wil vooral meer vierkante meters. Het gevaar is groot dat alleen grote winkelketens de huur dan nog kunnen betalen.”

Bewoners van de Lijnbaanhoven kiezen voor de zogenaamde 'behoudvariant', waarin sloop van de flats niet nodig is. Deze variant is niet meegenomen in het stedenbouwkundig plan. De SP wil dat de alternatieve plannen van de bewoners uitgewerkt worden in een nieuw plan. “Naast een visie op de toekomst van de winkelstraat moet de betrokkenheid van bewoners en winkeliers én respect voor de cultuur-historische waarde wat mij betreft het uitgangspunt zijn voor een nieuw plan. Het College moet zijn huiswerk maar eens over doen want dit voorstel hoort in de prullenbak thuis.”

Tot slot pleit de Kleijn voor een stadsdebat over de toekomst van de wederopbouwarchitectuur in Rotterdam in het algemeen en het Lijnbaanensemble in het bijzonder.

Update: Een motie die opriep tot bovenstaande wensen van de SP is 25 juni in de raad aangenomen

Leo de Kleijn kritisch over masterplan Lijnbaan 11-01-2007
SP wil grondiger debat over Lijnbaan en Lijnbaanhoven 22-01-2007

Masterplan Lijnbaanhoven op de lange baan
26-06-2007

U bent hier