h

Impressie van een weekje campagne in Prins Alexander

30 mei 2009

Impressie van een weekje campagne in Prins Alexander

De campagne voor de Europese verkiezingen is inmiddels in volle gang. Ook in de deelgemeente Prins Alexander is er deze week flink campagne gevoerd. Op verschillende dagen waren daar SP'ers te vinden op de plek waar een actieve SP'er zich bij uitstek thuis voelt: op straat tussen de mensen om in gesprek te gaan over de naderende verkiezingen en onze standpunten. Een impressie van een weekje campagne.

SP-bakfiets met campagnemateriaal
Aan campagnemateriaal geen gebrek.

Dinsdagochtend blijkt dat campagne voeren niet altijd bevorderlijk is voor de nachtrust. Hoewel er de avond ervoor al tot laat gewerkt is in het kader van de campagne en de heftige onweersbuien de slaap niet bepaald goed hebben gedaan, staat er dinsdagochtend toch een groepje SP'ers met een grote stapel ZO-kranten bij station Alexander. De kranten vinden gretig aftrek. Zo'n ZO-krant is blijkbaar toch een leuke variatie op de verschillende gratis dagbladen. Na iets meer dan een uur zijn de kranten al op. Het aantal mensen dat ons verhaal over Europa mee wil nemen in de trein, bus of metro ligt hoger dan verwacht. Bovendien gaan de uitgedeelde ZO-kranten met een beetje geluk per trein het hele land door.

Een mevrouw leest de ZO-krant
Zo'n ZO-krant is best interessant!

Na dinsdagmiddag het laatste campagnemateriaal in huis gehaald te hebben, is woensdag winkelcentrum Hesseplaats aan de beurt voor een bezoek. De in Prins Alexander inmiddels befaamde SP-bakfiets wordt afgeladen met folders, tomaatsponsjes, 'taalgidsjes', 'retour afzender'-kaarten en wat verkiezingsprogramma's en vervolgens richting Hesseplaats getrapt. Aangezien er op woensdag altijd markt is bij dit winkelcentrum, zijn er meer dan voldoende mensen om mee in gesprek te gaan over de verkiezingen.

In gesprek op de markt
Met een tomaatsponsje in de hand in gesprek over de verkiezingen.

Veel mensen blijken ontevreden te zijn over het huidige 'Brussel' en sturen de Brusselse bemoeizucht dan ook graag retour met onze 'retour afzender'-kaarten. Harstikke mooi natuurlijk, maar schrikbarend veel mensen blijken zelfs zo ontmoedigd door de gang van zaken in Brussel dat ze niet van plan zijn om te gaan stemmen. Alle hens aan dek dus om deze mensen ervan te overtuigen dat niet stemmen zeker geen zin heeft, maar een stem op de SP juist wél.

Invullen van 'retour afzender'-kaart
Wat wilt u retour sturen naar Brussel?

Vrijdag wordt de bakfiets opnieuw in stelling gebracht. Dit keer is er markt bij winkelcentrum Het Lage Land en daar is de SP natuurlijk ook graag bij. Ook hier wordt het nut van stemmen door veel mensen betwist. 'Het is allemaal één pot nat!' en 'Ik heb toch niks met Europa te maken!' zijn kreten die we regelmatig horen tijdens de uitgebreide gesprekken. Gelukkig lukt het vaak om mensen ervan te overtuigen dat het tegendeel waar is. Bovendien zijn er ook veel mensen die wel blij zijn met de folders over onze standpunten en komen er zelfs een aantal mensen bij de bakfiets om nog meer informatie of een verkiezingsprogramma vragen.

In gesprek naast de SP-bakfiets
Meer informatie? Geen probleem!

De weg naar de bakfiets wordt overigens sowieso opvallend goed gevonden, maar dat heeft waarschijnlijk iets te maken met de berg tomaatsponsjes die daarop te vinden is. Met ieder sponsje gaan echter ook onze belangrijkste speerpunten en ons stemadvies mee naar huis, dus zorgen we ervoor dat de berg sponsjes telkens keurig aangevuld wordt.

Campagnemateriaal uitdelen
Sponsje mee? Dan wel een foldertje erbij!

Na een behoorlijk aantal uren op de markt te hebben gestaan, kunnen we aan het einde van de vrijdagmiddag terug kijken op een geslaagd weekje campagne voeren, waarin we vele kilo's campagnemateriaal lichter en vele goede gesprekken rijker zijn geworden. Voor de mensen die ons deze week toch overhoopt misgelopen zijn, gaan er tot aan de verkiezingen nog tientallen SP'ers de deelgemeente in om duizenden folders huis-aan-huis te verspreiden of om ervoor te zorgen dat onze poster prominent om de verkiezingsborden blijft hangen. Bovendien zijn we volgende week woensdag nogmaals op station Alexander te vinden om op de dag voor de verkiezingen ook de laatste twijfelaar nog over de streep te trekken: 'Stem SP!'.

De SP-bakfiets met twee honder ervoor
Aan deze hondjes zijn de Europese verkiezingen niet besteed. Ze vinden elkaar veel interessanter!

U bent hier