h

Aanpak Jaffa voor en met bewoners

23 februari 2009

Aanpak Jaffa voor en met bewoners

Bewoners van de Kralingse buurt Jaffa zien weinig in sloop van een groot deel van hun wijk, zeker niet als daar vooral koopwoningen voor teruggebouwd worden. De meeste bewoners willen graag in de buurt blijven wonen, ondanks fors achterstallig onderhoud aan de woningen, problemen met tocht en isolatie en overlast 's nachts op het plein. Dat bleek uit een rondgang door de wijk waar werd gesproken met bewoners en uit een afgelopen donderdag door de SP georganiseerde bijeenkomst. De SP is het met de bewoners en Woonstad Rotterdam eens dat Jaffa verbeterd moet worden. Maar dan wel met en voor de huidige bewoners.

Jaffa is een gewilde buurt aan de Boezem, vlak bij het Kralingse bos en niet ver van het centrum. Maar er zijn ook grote problemen in de wijk, zo leerde het buurtbezoek dat SP´ers vorige week aflegden. Veel huizen zijn gehorig en voor sommige gezinnen veel te klein. Er is voor jaren achterstallig onderhoud en een aantal huizen kiert en verzakt omdat de fundering niet meer op orde is.

Ook klagen veel buurtbewoners over overlast laat ´s avonds en ´s nachts op het Berkelplein. Opgeschoten jongeren maken herrie tot diep in de nacht en laten hun troep achter op het plein. De omwonenden vinden dat de politie veel voortvarender moet optreden en ook tot later op de dag.

Uit onderzoek van het WBR bleek al in 2007 dat verreweg de meeste bewoners in de wijk willen blijven wonen. Dat was ook de toon op de avond die de SP twee dagen na het buurtbezoek organiseerde. Zeker de mensen die in een betaalbaar huis aan de groene Sophiakade wonen, willen niet weg. Toch zal dat waarschijnlijk moeten. Zo ver de plannen duidelijk zijn, zullen zo´n vierhonderd buurtbewoners niet kunnen terugkeren naar de nieuwe huizen in hun wijk.

De SP vindt dat de wensen en belangen van de huidige bewoners van Jaffa centraal moeten staan bij het opknappen van de wijk. Per blok moet bekeken worden wat het beste is: opknappen, renoveren of nieuwbouw? Samen met de bewoners zal gewerkt worden aan een alternatief plan voor de wijk, dat meer recht doet aan de wensen van de bewoners.

Dat betekent hoe dan ook dat een veel groter deel van de nieuwbouw en mogelijke renovatie zal moeten bestaan uit sociale huurwoningen. De deelgemeente Kralingen-Crooswijk gaat het komende half jaar een zogenaamd Masterplan opstellen voor Jaffa. Op de bewonersavond besloten bewoners tot een commissie om eigen alternatieven uit te werken. De SP zal hen daarbij ondersteunen.

Jaffa op de schop? Wat vindt u? (10-02-2009)
Jaffa:"Zo'n mooi huis krijg ik nooit meer!" (03-05-2007)

U bent hier