h

Aboutaleb moet voorop in vredesdemonstratie

15 januari 2009

Aboutaleb moet voorop in vredesdemonstratie

Het debat in de raad vandaag over de onaangekondigde demonstraties afgelopen weekend uit solidariteit met de Gazanen dwaalde helaas af van waar het om gaat: het feit dat het dodental in Gaza de duizend is gepasseerd en dat een boel mensen in de stad op een of andere manier hun frustratie hierover kwijt moeten. SP-fractievoorzitter Theo Coşkun riep de burgemeester op om in navolging van z'n collega Cohen in Amsterdam in gesprek te gaan met de demonstrerende jongeren. Ook zou het goed zijn als hij voorop zou lopen in een demonstratie die oproept tot vrede in het Midden-Oosten.

SP-fractievoorzitter Theo CoskunElke dag worden de Rotterdammers via de tv en internet geconfronteerd met de beelden over de oorlog in de Gazastrook. De SP kan zich goed voorstellen dat mensen daar boos en verontwaardigd over zijn. Omdat de Nederlandse regering zich alleen wil uitspreken over het geweld van Hamas, roept dit bij velen een machteloos gevoel op. Coşkun: “Het zou goed zijn als Aboutaleb net als collega-burgemeester Job Cohen in gesprek ging met de demonstrerende jongeren over deze oorlog. Strafbare feiten en antisemitisme bij de demonstraties moeten niet getolereerd worden, maar er moet begrip zijn voor de zorgen van de jongeren.”

De SP wil niet dat de strijd daar hier wordt neergezet als een conflict tussen joden en moslims. Coşkun: “Een moslim hier hoeft zich niet te verantwoorden voor Hamas, een jood hoeft zich niet te verontschuldigen voor de Israëlische regering. De SP is tegen anti-semitisme, maar ook tegen islamofobie. We vragen Aboutaleb dan ook het voortouw te nemen in een demonstratie die oproept tot vrede in het Midden-Oosten. Hij is de aangewezen persoon om een brug te slaan over de kloof die nu dreigt te vergroten tussen voor en tegenstanders.”

Om uiting te geven aan de frustratie over de toestand in Gaza en uit solidariteit met de Gazanen organiseerde de SP samen met PvdA, GroenLinks, D66, een Ander Joods Geluid, Platform Buitenlanders Rijnmond, SPIOR en een aantal Palestijnse organisaties op 2 januari een bijeenkomst op het Beursplein. Bij die bijeenkomst, waar zo'n 1500 mensen op afkwamen, werd minister Verhagen opgeroepen om ook geweld van Israëlische zijde als disproportioneel te veroordelen.

1500 Rotterdammers solidair met Gaza

U bent hier