h

Gratis OV voor ouderen: het is geregeld

19 december 2008

Gratis OV voor ouderen: het is geregeld

De SP is blij dat van de week definitief is besloten de Rotterdamse ouderen volgend jaar gratis met het openbaar vervoer te laten reizen. Alleen is nog niet vastgelegd of er ook voor 2010 en verder geld is om het vervoer gratis te hoúden. De SP zal daar volgend jaar een nieuw voorstel voor doen.

oude man in bus

De positieve effecten van gratis openbaar vervoer voor ouderen zijn duidelijk. Ze gaan vaker op pad in de stad, doen meer mee aan het maatschappelijk leven en laten de auto vaker staan. Dus is het prima dat dat is geregeld voor het jaar 2009. De raad was echter niet bereid alvast vast te leggen dat de ouderen ook in de jaren erna gratis met bus, tram en metro kunnen reizen. SP-raadslid Leo de Kleijn: “Het is jammer dat de ouderen deze garantie niet hebben. Het zorgt ook voor verwarring als je nu eens wel en dan weer niet gratis mag reizen. We zullen volgend jaar dus opnieuw een voorstel doen om ouderen structureel gratis te laten reizen.”

De Kleijn wees er wel op dat de wethouder de RET te veel heeft betaald om het bedrijf in de kosten te compenseren. “Nu krijgt de RET alle door ouderen gemaakte ritten vergoed en dat aantal is gestegen, terwijl de gratis reizende ouderen mooi de halflege trams en bussen vulden. Het kost de RET dus niet meer materieel. Daarnaast moeten ouderen die voor negen uur 's morgens willen reizen nog steeds gewoon betalen voor de rit.”

De SP wil dat op den duur alle Rotterdammers gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. De Kleijn: “Dat is goed voor het milieu en de files en je bent meteen af van het gedoe over zwartrijden, dure chipkaarten en poortjes bij de metro die niet goed functioneren.”

Lees hier meer over hoe het gratis openbaar vervoer tot stand kwam en over de voorstellen van de SP voor een beter OV (24-12-2008)

U bent hier