h

Rotterdam niet solidair met inwoners Gaza

14 november 2008

Rotterdam niet solidair met inwoners Gaza

De Rotterdamse gemeenteraad verwierp gisteren het voorstel om te onderzoeken of de Rotterdammers de mogelijkheid kunnen krijgen om hulp te bieden bij de wederopbouw van Gaza. De inwoners zuchten al jaren onder de druk van de Israëlische bezetting.

kaart Groeten uit Gaza

De motie, ondertekend door de SP, GroenLinks, PvdA en D66, werd verworpen met 21 tegen 24 stemmen. Initiatiefnemer SP-fractievoorzitter Theo Coşkun: ‘De vier partijen hebben normaal gesproken een meerderheid in de raad. Maar scheidend burgemeester Opstelten gaf aan de motie niet te willen uitvoeren om het Ministerie van Buitenlandse zaken niet voor de voeten te lopen. Drie Pvda-raadsleden hebben zich hierdoor laten ompraten.’
‘De stad Rotterdam onderhoudt meerdere banden met andere steden. Zo bouwde de stad onlangs mee aan een haven in Oman, zonder daarbij het Saoudische regime kritisch te bekijken en er bestaat al dertig jaar een stedenband met Shanghai zonder dat de kwestie Tibet ooit ter sprake is geweest.’
Coşkun: ‘Blijkbaar doet de stad Rotterdam alleen aan internationale betrekkingen als ze er zelf geld aan kan verdienen, niet uit solidariteit.’

Eerder op de avond bood 'Rotterdam voor Gaza 2500 handtekeningen aan om de motie te steunen
Wat houdt het initiatief 'Rotterdam voor Gaza in'?

U bent hier