h

Ouderen: Vervoer op Maat moet ook gratis zijn

4 november 2008

Ouderen: Vervoer op Maat moet ook gratis zijn

Gratis openbaar vervoer voor ouderen: heel goed dat het er waarschijnlijk eindelijk van komt. Maar hoe zit dat dan met Vervoer op Maat? Wordt dat ook gratis? Dat hoorden SP'ers veel in verzorgingshuizen, waar ze deze week op pad gingen met de actie voor gratis openbaar vervoer. De bewoners uit de vijf verzorgingshuizen die ze bezochten in Hillegersberg en het Oude Noorden, zijn vrijwel allemaal aangewezen op het aangepaste vervoer van Vervoer op Maat.

Eén van de ouderen: "Het is prachtig als de bus gratis wordt, maar ik kan niet meer alleen reizen. Voor mij is het Vervoer op Maat: daarvoor betaal ik 15, soms 19 euro per maand." De kosten van Vervoer op Maat zijn vaak een heel bedrag voor mensen die het maandelijks moeten doen met zak- en kleedgeld. Er blijken bovendien nog steeds veel klachten te zijn: mensen kunnen geen goede afspraken maken, moeten lang wachten en komen vaak te laat. Een heel gedoe als je even naar de kapper of de dokter moet.

"De SP vindt dat Vervoer op Maat ook gratis moet worden als het openbaar vervoer voor ouderen gratis wordt. Anders zouden ouderen zonder handicap gratis mogen reizen en ouderen met handicap, die zijn aangewezen op het aangepaste vervoer, wel moeten betalen. Wij willen gelijke behandeling voor alle ouderen en mensen niet straffen voor hun handicap", zegt Ineke Palm, voorzitter van de SP Rotterdam. "Ouderen reizen bovendien soms overdag met het openbaar vervoer en 's avonds met Vervoer op Maat. Dan mag je overdag gratis en moet je 's avonds betalen: heel verwarrend." De gemeenteraadsfractie van de SP heeft daarom deze week voorgesteld vanaf volgend jaar ook Vervoer op Maat voor alle reizigers gratis te maken.

Maak Vervoer op Maat ook gratis (30-10-2008)
Gratis openbaar vervoer voor jong en oud!

U bent hier