h

SP begroot échte terugkeergarantie na sloop

20 oktober 2008

SP begroot échte terugkeergarantie na sloop

Bij de begrotingsbehandeling in november zal SP-raadslid Leo de Kleijn een voorstel indienen voor een Rotterdamse stedelijke regeling voor huurgewenning bij herstructureringsprojecten. Als bewoners na sloop en nieuwbouw willen terugkeren in hun buurt, lopen ze vaak op tegen huren die veel hoger zijn dan van hun oude woning: ze maken een zogenaamde 'huursprong'. De Kleijn wil de komende jaren een half miljoen euro per jaar vrijmaken om deze huurders voor een periode van vijf jaar tegemoet te komen.

Nieuw Crooswijk

Het college van Burgemeester en Wethouders schuift de verantwoordelijkheid om de huurders te compenseren door naar de corporaties, zo blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van het SP-raadslid. De Kleijn: “Typisch een geval van het kastje naar de muur. De gemeente Rotterdam kiest in de Stadsvisie 2030 en de woonvisie voor grootscheepse sloop en nieuwbouw, maar weigert zelfs om bij te dragen aan het verzachten van de ellende die dat betekent voor veel zittende huurders.”

Van de 1150 huishoudens die inmiddels uitverhuisd zijn in Nieuw Crooswijk keren er maar 155 terug. De Kleijn: “Het college doet in het antwoord op mijn vragen alsof de overige 995 huishoudens zelf de keuze maakten om niet terug te keren. Dat is echt de wereld op zijn kop. Als mensen de huur in de nieuwbouw niet kunnen betalen, dan is er geen sprake van keuze maar van dwang om te verhuizen naar een andere wijk met nog wel goedkope huurwoningen.”

Volgens de SP zal het probleem van de te hoge huursprong de komende jaren alleen maar toenemen. B & W wijzen bij de aanpak van Nieuw Crooswijk op de formele terugkeergarantie zoals die is vastgelegd in het Sociaal Statuut. De Kleijn: “Als met zo’n garantie maar zo weinig oude huurders kunnen terugkeren naar de nieuwbouw in hun wijk, dan houd ik mijn hart vast hoe dat straks zal gaan in Schiebroek Zuid.” Onlangs werd voor deze herstructureringswijk een Sociaal Statuut ondertekend door de deelgemeente en de corporaties, waarin een terugkeergarantie zelfs helemaal ontbreekt. In plaats daarvan moeten de huurders het doen met een vage belofte dat deelgemeente en corporaties hun best gaan doen om iedereen te kunnen laten terugkeren.

De SP-fractie werkt de komende weken aan een tegenbegroting op hoofdlijnen. Hierin staan onder meer voorstellen voor een socialer woningbouwbeleid voor Rotterdam.

U bent hier