h

Nieuwe wethouder zal verschil niet maken

4 september 2008

Nieuwe wethouder zal verschil niet maken

De SP stemde vandaag niet in met de benoeming van Rik Grashoff tot nieuwe wethouder Participatie en Cultuur van GroenLinks. Grashoff volgt de door de PvdA weggestuurde wethouder Kaya op. De twijfels liggen niet in de persoon van Grashoff, maar in het feit dat hij deelneemt in een college dat groen, noch links is. De afgelopen week werd duidelijk dat Grashoff niet van plan is ervoor te zorgen dat dat verandert. SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen noemde dit ‘een gemiste kans’.

Na de verkiezingen werd Orhan Kaya mede-uitvoerder van een collegeprogramma dat volgens de SP noch groen, noch links is. Zo mag de luchthaven uitbreiden, blijft de Rotterdamwet gehandhaafd en ook de plannen om goedkope woningen te slopen en er dure voor terug te bouwen bleven ongewijzigd. En passant liet GroenLinks zich twee kolencentrales in de maag splitsen en bleken ze weinig problemen te hebben met de blunderput. Het lukte Kaya niet zich onder dit gesternte te profileren als de wethouder die een GroenLinks-stempel op het college kon zetten en onder druk van de PvdA ruimde hij begin juli het veld.

Volgens de SP had GroenLinks dit moment moeten aangrijpen om uit het college te stappen en zich een bondgenoot in de oppositie tonen. Met de voordracht van Grashoff geeft de partij echter aan het huidige collegebeleid ondanks alles te steunen. Omdat hij niet verhuist uit zijn woonplaats Delft lijkt het erop dat hij de functie beschouwt als een tussendoorbaantje. De SP had liever gezien dat hij de ambitie had gehad een echte Rotterdamse groene en linkse wethouder te worden.

Kaya vertrekt als een dief in de nacht (24-07-2008)

U bent hier