h

SP wil stedelijke regeling huurgewenning

31 juli 2008

SP wil stedelijke regeling huurgewenning

Volgens het college van B&W kan de gemeente Rotterdam niets doen om huurders, die door sloop en nieuwbouw te maken krijgen met een te grote huursprong, tegemoet te komen. Dat bleek eerder deze maand uit antwoorden van het college op vragen van de PvdA over terugkeren naar Nieuw Crooswijk.

SP raadslid Leo de Kleijn bestrijdt dat: "In steden als Amsterdam, Nijmegen en Eindhoven bestaat wél een gemeentelijke regeling voor huurgewenning. De kosten daarvan worden gedragen door de corporaties, de gemeente of gezamenlijk. Het is dus heel goed mogelijk om als gemeente deze huurders tegemoet te komen."

Nieuw Crooswijkers
Kunnen deze Nieuw Crooswijkers terugkomen?

De Kleijn noemt de terugkeergarantie bij herstructurering een farce zolang het probleem van de huursprong niet opgelost wordt. De Kleijn: "Mensen krijgen een wortel voorgehouden, ze 'mogen' terug maar omdat ze de huur in de nieuwbouw niet kunnen betalen, kunnen ze niet terug. Je ziet dan ook dat maar zo'n vijftien tot veertig procent van de oude bewoners terugkeert na de herstructurering."

In schriftelijke vragen aan het college vraagt het SP raadslid aan het college om in kaart te brengen hoeveel huurders in Rotterdam per herstructureringswijk niet kunnen terugkeren door de te grote huursprong die ze dan moeten maken.

De SP wil dat Rotterdam net als andere steden een stedelijke regeling huurgewenning invoert. De Kleijn: "Het probleem los je daarmee zeker niet helemaal op. De echte oplossing is dat de huurprijs van een deel van de sociale nieuwbouw naar beneden bijgesteld wordt en zo ook bereikbaar wordt voor mensen met een minimuminkomen. Maar voor een deel van de potentiële huurders die willen terugkeren kan een goede huurgewenning zeker een oplossing zijn. Zelf zou ik pleiten voor een periode van vijf jaar."

Nieuw Crooswijk: van kwaad tot erger, weblog Leo de Kleijn
Schriftelijke vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders

U bent hier