h

Vreewijk beschermd: doorbraak of publiciteitsstunt?

4 juni 2008

Vreewijk beschermd: doorbraak of publiciteitsstunt?

Afgelopen maandag kondigde minister Plasterk in Vreewijk aan dat de wijk beschermd stadsgezicht wordt. Plasterk vond dat alleen bij uiterste noodzaak woningen mogen worden gesloopt. ComWonen-directeur Margriet Drijver reageerde dat Plasterk gelijk had, maar lijkt iets anders te horen dan hij heeft gezegd. Drijver wil slechts restaureren op beeldbepalende plekken in de wijk, en verder nog altijd 1400 woningen slopen.

De SP vraagt zich daarom af wat de uitspraken van Plasterk betekenen voor de toekomst van Vreewijk. SP-raadslid Josine Strörmann: 'Ging het hier alleen om een publiciteitsstunt van de PvdA? Of kunnen bewoners van Vreewijk straks weer rustig slapen in hun eigen huis?' In de actualiteitenraad van donderdag zal de SP het gemeentebestuur daarover vragen stellen.

Strörmann: 'De SP is blij met de uitspraken van Plasterk. We hopen dat de regering in de toekomst vaker komt ingrijpen als het Rotterdamse sloopbeleid te ver dreigt door te schieten. Maar niemand heeft iets aan een beschermd stadsgezicht als dat alleen betekent dat de nieuwbouw straks ook een schuin dak krijgt.
We willen daarom weten of de wethouder de corporatie eraan gaat houden dat ze geen stappen in Vreewijk zetten zolang de aanvraag loopt. Betekent dit dat de sloopplannen voor de 85 woningen aan de Bree en Maarland voorlopig niet doorgaan? Gaan de anti-kraakwoningen weer terug in de reguliere verhuur? Kortom: wordt hier een rookgordijn opgetrokken of gaan de plannen voor Vreewijk nu echt veranderen?'

Update: de PvdA wilde donderdag opnieuw niet kiezen voor de bewoners van Vreewijk. Wethouder Karakus gaf aan dat de minister wellicht valse verwachtingen heeft gewekt, maar deed verder geen uitspraken over wat hij denkt dat dit betekent voor de sloopplannen van corporatie ComWonen. Volgende week houdt de SP samen met Leefbaar Rotterdam een interpellatiedebat, om de gemeenteraad opnieuw een kans te geven een uitspraak te doen tegen de massale sloopplannen voor Vreewijk.
Een interpretatie van Kees Korbijn van de gebeurtenissen van de afgelopen week is hier te beluisteren (mp3).

U bent hier