h

SP: ook na 30 juni gratis OV 65-plussers

24 mei 2008

SP: ook na 30 juni gratis OV 65-plussers

Het gratis OV voor Rotterdamse 65-plussers is een groot succes. Uit een tussenevaluatie van de proef blijkt dat aanmerkelijk meer ouderen vaker gebruik maakten van de metro, bus en tram. Wethouder Baljeu wil de regeling desondanks stop zetten per 30 juni. De SP zal komende week voorstellen om juist wel door te gaan met gratis OV voor 65-plussers.

SP-raadslid Leo de Kleijn is boos op Baljeu: "Eind vorig jaar moest de gemeenteraad haar ook al dwingen om de proef met vijf maanden te verlengen. De afspraak was toen om ruim voor 30 juni de voortgang te bespreken. Maar de evaluatie van Baljeu kwam maar steeds niet. Nu blijkt dat het stuk al in maart klaar was terwijl de raad het pas op 22 mei kreeg toegestuurd. Dat noem ik de boel traineren om je eigen zin door te drijven."

Uit die evaluatie blijkt dat Rotterdamse 65-plussers in de eerste vier maanden 2,7 miljoen keer gebruik maakten van de tram, bus of metro. Dat is gemiddeld 53 ritten per persoon. Het aantal ouderen dat gebruik maakt van het openbaar vervoer steeg tijdens de proef met acht procent en de mensen die al met het OV reisden, maakten er in die vier maanden veel vaker gebruik van. Ouderen gingen vaker naar de bioscoop of naar een restaurant. Tegelijkertijd reisden ze minder vaak met de auto.

Het aantal reizigerskilometers dat de RET maakte nam door de proef in 2007 met 2,5 procent toe. Dat is voor het eerst sinds jaren want sinds de bezuinigingen in 2003 nam dat aantal reizigerskilometers elk jaar af.

De Kleijn: "Je doet een proef om te kijken of iets werkt. Uit alles in de evaluatie blijkt dat het gratis OV voor 65-plussers een positief effect heeft. En dan zeggen dat we er maar mee gaan stoppen omdat de gemeente het geld er niet voor wil uitgeven vind ik volksverlakkerij. We zullen donderdag zien of de meerderheid van de raad Baljeu opnieuw kan en wil dwingen om door te gaan. Zonodig zal de SP in de eerstkomende raadsvergadering een interpellatiedebat aanvragen om per motie Baljeu die opdracht te geven."

Weblog Leo de Kleijn: Baljeu wil niet verder met gratis OV 65 plussers
SP: niet treuzelen rond gratis OV 65-plussers
SP: ‘Gratis OV voor 65plussers in heel 2008’

U bent hier