h

Hoe zit het met de banenpoolers?

26 maart 2008

Hoe zit het met de banenpoolers?

SP-raadslid Josine Strörmann wil alles weten over de Rotterdamse banenpoolers. De gevolgen van de invoering van de Wet werk en bijstand - in de volksmond ook wel Wet water en brood genoemd - voor de voormalige banenpoolers zijn nooit goed in beeld gebracht. Toch gaat het om bijna 1100 mensen die onder verantwoordelijkheid van de sociale dienst in Rotterdam aan het werk (zouden moeten) zijn.

SP-raadslid Josine Strörmann Strörmann: "De SP-fractie maakt zich zorgen over deze groep. We horen de laatste tijd veel over problemen. Dat is ook niet zo gek, want door de Wwb wordt het aantal mensen met een gesubsidieerde baan teruggebracht. In Rotterdam is die uitstroom al grotendeels achter de rug. Van de vijfduizend mensen die ooit voor Werkstad werkten - het bedrijf voor de banenpoolers - zit nu nog maar iets meer dan twintig procent in de wat we voor het gemak maar de 'banenpool' blijven noemen.

Strörmann wil van het stadsbestuur weten of er zicht is op deze groep mensen. Wie zijn ze, waar werken ze, en wat voor soorten werk verrichten ze? Strörmann: 'Ik heb begrepen dat nog eens tien procent van de banenpoolers de komende tijd moet uitstromen. Bovendien blijkt uit onze informatie dat een groot deel van de ex-banenpoolers - zo''n vijftien procent - thuis zit, zonder werk! Die mensen horen een baan te hebben, maar op een of andere manier krijgen ze die niet aangeboden. Ik heb het college gevraagd of dat allemaal klopt.'

Met de invoering van de Wet Water en Brood is het begrip 'passende arbeid' verdwenen, wat de SP betreurt. Vroeger was dat begrip wel van toepassing op banenpoolers. Heeft de Wwb niet tot gevolg dat ex-banenpoolers werk moeten doen dat absoluut niet bij ze past en waardoor hun maatschappelijke positie niet verbetert?

Met de komst van de participatiebanen van wethouder Schrijer dreigt de situatie voor de ex-banenpoolers net als voor andere mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt verder te verslechteren. Het scenario dat organisaties hun ex-Wiw’ers omruilen voor mensen die gratis (gratis voor de werkgever) participatieplaatsen opvullen, is reëel. Zo reëel zelfs dat het al gebeurt. Steeds meer mensen zijn aan het vissen in dezelfde vijver van de laaggeschoolde arbeid, waarvan er steeds minder is. De SP wil daarom weten wat het college gaat doen aan de negatieve gevolgen van de verdringing aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

U bent hier